Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΕΛΓΑ Πάτρας για τις ζημιές από το χαλάζι και την βροχή

Έπειτα από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις και τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις, που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 σε ευρεία έκταση σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα σε πολλές τοπικές κοινότητες της Π.Ε. Ηλείας και στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας της Π.Ε. Αχαΐας, αλλά και σε περιοχές της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί της Περιφέρειας μας να πληγούν και να υποστούν ζημιές οι καλλιέργειες τους (ελαιοκαλλιέργειες, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, βαμβάκι κ.α.).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη χθες, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Μικέογλου, στις τοπικές κοινότητες Κρεστένων, Βρίνας, Κάτω Σαμικού, Ζαχάρως, Ξηροχωρίου και Κάτω Ξηροχωρίου των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως και διαπίστωσαν το εκτεταμένο μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες.

σήμερα 9 Νοεμβρίου 2017 ο κ. Μητρόπουλος επισκέφθηκε τα Γραφεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας για τις ζημιές σε Αχαΐα και Ηλεία (ενώ θα ακολουθήσουν επαφές στην Αιτωλοακαρνανία για τις εκεί καταστροφές), συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα και από στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ.

Εκεί συναντήθηκε με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Πάτρας Γεώργιο Κεχαγιά, τον υποδιευθυντή Γιάννη Βώσσο και την Επόπτρια ΕΛΓΑ της Π.Ε. Ηλείας Αγγελική Πανταζοπούλου. Κατά της διάρκεια της επίσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση για τις σοβαρές ζημιές, που προξένησαν η ισχυρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με την υπερβολική βροχόπτωση στις ελαιοκαλλιέργειες, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, βαμβάκι κ.α.

Τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι ζημιωθέντες δήμοι στην έκδοση αναγγελιών ζημιών και στην άμεση υποβολή δηλώσεων ζημιάς των πληγέντων παραγωγών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η διαδικασία εξατομικεύσεων ζημιών κατά τοπική κοινότητα δίνοντας προτεραιότητα στα κηπευτικά, βαμβάκι, ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των στελεχών του ΕΛΓΑ.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Μητρόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Περιφέρειάς μας δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο διάστημα από τις άκαιρες κάθε φορά για την εποχή καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χάνοντας τη παραγωγή τους και τους κόπους τους λίγο πριν τη συγκομιδή.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη του ΕΛΓΑ Πάτρας για το έργο και τη προσπάθειά τους, τους παρακάλεσε όπως προχωρήσουν άμεσα στην εξατομίκευση των ζημιών κατά τοπική κοινότητα και παραγωγό προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι αντίστοιχες αποζημιώσεις στους παραγωγούς μας.