Δήμος Αιγιάλειας: Μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2023

Το Αυτοτελές Τμήμα Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) & Στήριξης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αιγιαλείας σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 98127/733/28-3-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να λήφθούν μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2023.

 Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως η Ελονοσία, ο ιός του ∆υτικού Νείλου, ο ∆άγγειος Πυρετός, ο Κίτρινος Πυρετός, Φιλαριάσεις και άλλες αρµποϊώσεις (Chikungunya, Tahyna, Sindbis, Inkoo, Snowhoe hare virus, Rift Valley fever).

Κύριες εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον αποτελούν τα ρέµατα και τα ανοιχτά κανάλια, οι αποχετεύσεις των οµβρίων υδάτων, τα ανοικτά κανάλια διοχέτευσης λυμµάτων, τα δοχεία µεταφοράς ή φύλαξης νερού, οι πισίνες που δεν συντηρούνται, τα σιντριβάνια, οι διακοσµητικές λιµνούλες, οι διαρροές από αρδευτικά συστήµατα, τα δοχεία µε µεγάλο άνοιγµα (καροτσάκια, λεκάνες πλυσίµατος, βάρκες, βαρέλια), τα δοχεία µε στενό άνοιγµα (ανθοδοχεία, βάζα, κονσερβοκούτια, µπουκάλια κλπ), τα αντικείµενα που συγκρατούν νερό (πιατάκια γλαστρών, υδρορροές, σωλήνες κλπ), τα παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, οι ποτίστρες ζώων και τα πηγάδια.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ύπαρξη τυχόν ανοιχτών χωμάτινων δεξαμενών ή ανοιχτών δεξαμενών ύδρευσης (στέρνες) ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους και παρακαλούνται όσοι γνωρίζουν κάτι να ενημερώσουν είτε τον Δήμο Αιγιαλείας στο τηλέφωνο 26913-60809 (κ. Χρηστιά, xchristia@aigialeia.gov.gr), είτε τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Π. Π. Γερμανού 98, ΤΚ 26225 στα τηλέφωνα 2613-620707, 2613-620740 (κ. Παπαδόπουλος, κ. Πολυχρονοπούλου), email: ddy@pde.gov.gr  ή στον Προϊστάμενο της Διελυθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Θεόδωρο Λάμπο (2613 620726).