«ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΠΡΟΗΧΗΣΕΙΣ» -Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης Αιγίου, η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας υπό τον θεματικό τίτλο: «ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΠΡΟΗΧΗΣΕΙΣ».

Στην εν λόγω εορταστική εσπερίδα, η οποία διοργανώθηκε υπό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εψάλησαν επίκαιροι εκκλησιαστικοί ύμνοι του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων, Θεοφανίων), από την ακένωτη πηγή της Βυζαντινής Υμνολογίας της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ως μίαπρόγευση του σωτηρίου μηνύματος των Χριστουγέννων.

Η επιλογή των ύμνων έγινε από τους Μουσικολογιωτάτους Χοράρχες των τριών Βυζαντινών Χορωδιών: κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, της Βυζαντινής. Παραδοσιακής Χορωδίας Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», κ. Αναστάσιο Γκιούλη, του Σωματείου Ιεροψαλτών Κορίνθου «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» και κ. Φώτιο Θεοδωρακόπουλο, του Συλλόγου ΙεροψαλτώνΑιγιαλείας 1918 «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ», οι οποίοι συνεργάστηκαν και παρουσίασαν άψογα, μυσταγωγικά και κατανυκτικά το μέγα Μυστήριο της του Θεού Επιφανείας.

O Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Σπύρος Οικονομόπουλος, στη σύντομη εισαγωγή του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο χριστολογικό και σωτηριολογικό μήνυμα των Χριστουγέννων, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την Ορθόδοξη Βυζαντινή Υμνογραφία και ευχαρίστησε τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας για την ιδέα και την πρωτοβουλία του αυτή, καθώς και όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες (Χοράρχες και Χορωδούς) και τους Προέδρους των Χορωδιών Πατρών και Κορίνθου, κ. Γεώργιο Βέργο και κ. Βασίλειο Κουφογιάννη, αντιστοίχως.

Τους ύμνους προλόγισε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος.

Τη βυζαντινή πανδαισία του Συμποσίου αυτού της Πίστεως λάμπρυναν και τίμησαν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Σεβασμιώτατος Γέροντάς μας κ.Αμβρόσιος. Επίσης στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές του Νομού μαςκ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά, το σεβαστό Ιερατείο της Αιγιαλείας και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά όλους τους Χορωδούς και τους εκλεκτούς Χοράρχες και όλους τους συντελεστές της λίαν επιτυχούς και ευφροσύνου πνευματικά παράστασης.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένα στην ενότητα της Εκκλησίας εν όψει των Αγίων ημερών, “της οποίας μικρό δείγμα υπήρξε η συνεργασία και ενότητα των τριών βυζαντινών χορωδιών”. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πνευματικό του Πατέρα κ. Αμβρόσιο για το τεράστιο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο στην Εκκλησία του Χριστού και, βεβαίως, τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τις Αρχές, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής κ. Σπυρίδωνα Οικονομόπουλο, τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο καθώς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Λίγο πριν τη λήξη της εσπερίδας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Φώτιο Θεοδωρακόπουλο τόσο για το Ιεροψαλτικό, όσο και για το συγγραφικό και μελοποιητικό του έργο, για τα οποία μίλησε εύστοχα και εμπεριστατωμένα ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αιγίου.

Τέλος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών, Κορίνθου και πρ.Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τον ΣεπτΠοιμενάρχη μας κ. Ιερώνυμο για την εξαίρετη πρωτοβουλία, καθώς και όλους τους συντελεστές και ευχήθηκαν σε όλους «καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα».