Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος… 2022!

Πέρασαν δώδεκα μήνες. Οι μέρες έφυγαν μία μία, άλλες γρήγορα όπως το νερό, κυλάει στ’  αυλάκι κι άλλες αργά σαν την χελώνα, ανάλογα με τη χαρά ή τη λύπη μας. Όταν περιμένουμε κάτι και δεν έρχεται, όταν υποφέρουμε και πονάμε, οι ώρες φαίνονται αιώνες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, περνάνε βιαστικές χωρίς καθυστέρηση. Όπως και να είναι, ο χρόνος 2021 μας αφήνει και παραχωρεί τη θέση του στον καινούργιο 2022. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσει. Η πρωτοχρονιά έχει μια οικουμενική εορταστική εκδήλωση. Ο κόσμος θέλει να πιστεύει πως θ΄ ακολουθήσουν ευτυχισμένες ημέρες. Ελπίζει για κάτι καλύτερο.

Αλήθεια, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από το 2021, το χειρότερο χρόνο του 21ου αιώνα;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ
ΤΖΕΡΑΒΙΝΗ
Καθηγητή

Χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού, χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια αρνητές του εμβολίου, σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές, εγκληματικότητα, lockdown, νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς, μαγαζιά κλειστά, ακρίβεια, φτώχεια, μισθοί καθηλωμένοι. Ό,τι ζητήσαμε δεν έγινε κι αυτό υπονόμευσε την ευτυχία μας. Είναι πολλές φορές που το προηγούμενο έτος λυγίσαμε και είπαμε “φτάνει πια, δεν μπορώ άλλο”. Κι όμως η επόμενη στιγμή μας απέδειξε πως αντέχουμε δεν τσακίζουμε.

Μα πάνω απ’ όλα για το 2021, που να πάει στα τσακίδια, έχω το θάνατο. Χιλιάδες θάνατοι συμπολιτών μας (εύχομαι να μην ξεπεράσουμε τους θανάτους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) που μπροστά στο θάνατο νιώθεις να έχεις τα χέρια σου δεμένα.

Πώς να παλέψεις; Με ποιον να τα βάλεις; Με τη μοίρα; Ο αγώνας είναι άνισος και μάταιος. Ο κορωνοϊός έχει τον τελευταίο λόγο και το  χέρι του σηκώνεται και πέφτει βαρύ, τσακίζει χωρίς έλεος. “Στήτω ο ήλιος κατά Γαβαών και η σελήνη κατά φάραγγα Αιλών”, αναφώνησε ο Ιησούς του Ναυή, κατά την περίφημη μάχη μεταξύ Ισραηλιτών και Χαναναίων.

Κι εμείς αναφωνούμε να μειωθεί ο αριθμός των αρνητών των εμβολίων και να μεγαλώνει ο αριθμός των εμβολιασμένων, ώστε η επιστήμη να έχει μια μεγάλη νίκη, όπως ο Ιησούς του Ναυή.

Τα παδιά με τα κάλαντα μας φέρνουν τη χαρμόσυνη είδηση, αυτή της αλλαγής. Ένας χρόνος πεθαίνει, ένας άλλος γεννιέται. Τα καταστήματα στολίζουν τις βιτρίνες τους, οι δρόμοι με χιλιάδες πολύχρωμα φώτα φεγγοβολούν κάθε βράδυ, και ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεχάσει το μίσος για το συνάνθρωπό του και θυμάται καλύτερα το συγγενή, το φίλο και το φτωχό, για να τον επισκεφτεί και να του δώσει κάποιο δώρο.

Μοιράζονται γλυκίσματα, κυρίως κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τραγουδούν χαρούμενα επίκαιρα τραγούδια και οι νοικοκυρές ετοιμάζουν στα σπίτια τους τα γλυκά, το φαγητό και το κυριότερο έθιμο της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, μέσα στην οποία υπάρχει το “φλουρί”.

Τα μεσάνυχτα ακριβώς, στις 31 Δεκεμβρίου, όταν το ρολόι θα χτυπήσει 12 φορές, τότε θα σβήσουν τα φώτα, φανέρωμα ότι πέθανε ο παλιός ο χρόνος και θα τα ξανανάψουν αμέσως, για να γίνει αισθητή έτσι η είσοδος του καινούργιου χρόνου 2022.

Πολλές όμορφες ευχές ακούγονται, γέλια, ενθουσιασμοί κι ο νεογέννητος χρόνος, ανοίγοντας τα μάτια, ξεκινά να γράψει κι αυτός την ιστορία του, που μπορεί να μην είναι και η καλύτερη από του αδελφού του.

Συνηθίζεται, σε πολλές οικογένειες, κατά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, να σπάζεται ένα ρόδι, για νάναι το σπίτι γεμάτο χαρά, όταν γυρίζουν από την εκκλησία και λένε την ευχή: “Όσα σπυριά έχει το ρόδι, τόσα καλά να έχει και το σπίτι”.

Ένα καλοστρωμένο τραπέζι, με πολλά φαγητά, είναι η φροντίδα της μητέρας και του πατέρα και ιδιαίτερα προσοχή δίνεται στη Βασιλόπιτα, που την κόβει ο αρχηγός της οικογένειας. Το πρώτο κομμάτι είναι του Αγιοβασίλη, το δεύτερο το σπιτιού και ύστερα με τη σειρά των άλλων. Και του φλουρί στον τυχερό καθώς θα πέσει θα του δώσει ξεχωριστή χαρά.

Τα παιδιά περιμένουν ανυπόμονα την Πρωτοχρονιά γιατί ο Άι Βασίλης τους φέρνει τα δώρα, όπως θέλουν να πιστεύουν.

Μια επίσης δυνατή, αλλά οπωσδήποτε κακή συνήθεια, που είναι δεμένη με την πρωτοχρονιά, είναι η χαρτοπαιξία, που αρχίζει την παραμονή, την 30η Δεκέμβρη προς την 1η Γενάρη και συχνά συνεχίζεται για πολλές μέρες. Το κύριο παιχνίδι είναι το “τριάντα ένα” που παίζεται για το καλό του χρόνου. Αλλά αυτό το παιχνίδι παραγκωνίζεται σιγά – σιγά και άλλα παιχνίδια περισσότερο πολιτισμένα και πιο ευρωπαϊκά και κοσμοπολίτικα παίρνουν τη θέση τους, με αποτέλεσμα, περιουσίες να εξανεμίζονται από τους φανατικούς λάτρεις των έξω ελληνικών προτύπων.

Όπως και να ΄ναι η Πρωτοχρονιά, φέρνει ένα χαμόγελο νέας ζωής, δίνει στον κουρασμένο άνθρωπο ελπίδα αισιοδοξίας, να φτάσει σ£ ένα γαλήνιο κι απάνεμο λιμάνι, και γίνεται ένας απολογισμός που θα βοηθήσει στην ψυχική ανασυγκρότηση.

Νιώθω μια μυστική φωνή να μας λέει, πως το 2022 θα σβήσει το κακό, πως θα λείψει η αδικία και θ΄ απλωθεί παντού η αγάπη. Απ΄ την καρδιά μου ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 2022!