Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, παρουσία Παυλόπουλου, για τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου ε. έ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ. Ιερωνύμου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για την Επετειακή Εκδήλωση Εορτασμού «της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας» (26-30 Ιανουαρίου 1821).

Αμέσως μετά την Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο, τον ευχαρίστησε τόσο δια την παρουσία του, όσο και δια την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος και την καθιέρωση της τοπικής εορταστικής επετείου, επισημαίνοντας τον σεβασμό και την προσήλωση του τ. Προέδρου στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια και την καθαρότητα των ιστορικών και πολιτικών του θέσεων.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε, με την σειρά του, την σπουδαιότητα «της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας», της πολιτικής αυτής ενέργειας, η οποία σήμανε την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση και την σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους. Κλείνοντας ο κ. Καλογερόπουλος ανακοίνωσε την επικείμενη διεξαγωγή του Συνεδρίου κατά τον επόμενο Σεπτέμβριο, στο Αίγιο –το οποίο είχε αναβληθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης- με θέμα την Διπλωματία της Επανάστασης του ‘ 21. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τον προσκαλέσει ως ομιλητή, αφού, άλλωστε έχει ανακηρυχθεί και «Επίτιμος Δημότης» της πόλεως.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος, ως γνωστόν, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί ανήμερα της επετείου, συνεπής στην υπόσχεσή του δια την προσωπική παρουσία και συμμετοχή του στις εκδηλώσεις εορτασμού, τίμησε και λάμπρυνε  την επέτειο, τόσο με την παρουσία αυτού και της συζύγου του, όσο και με την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου.

Ο εξοχώτατος κ. τ. Πρόεδρος, υπογράμμισε την σπουδαιότητα και  εθνική σημασία του ιστορικού αυτού γεγονότος συνδέοντάς το με τις πολιτικές συγκυρίες στην Ευρώπη των Μεγάλων Δυνάμεων και τις εκδηλωμένες επαναστατικές εξεγέρσεις.

Μέσα από μία εμπνευσμένη, άρτια δομημένη και επιστημονικά στηριγμένη ομιλία κατέδειξε ότι η Μ.Σ. της Βοστίτσας: «όχι μόνο δεν εμπόδισε την Εθνεγερσία, αλλά λειτούργησε, εν δυνάμει, ως καθοριστικός καταλύτης της…. ήταν η «σπίθα» που πυροδότησε τις έτοιμες ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων, για να επέλθει η έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου 1821. Τόνισε, δε, ότι: «Χρέος μου προς την Αιγιάλεια και την Ιστορία ήταν η καθιέρωση της τοπικής εορτής της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας».

Μετά το πέρας της ιστορικής αυτής διάλεξης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με εμφανή συγκίνηση συνεχάρη τον κ. Παυλόπουλο δια την μεστή επιστημονικών τεκμηρίων και ιστορικής αλήθειας ομιλία του και τον κάλεσε να βραβεύσει τους νέους, οι οποίοι κατά την εορτή των Θεοφανείων καταδύθηκαν με πίστη και τόλμη και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό.

Τέλος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης προσφέρθηκε στον κ. Παυλόπουλο μία ιστορική έκδοση ως «αντί-δωρο» για την μεγάλη του προσφορά στον τόπο μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ