Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: “Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, καμία αναμονή από επίδοξους σωτήρες!”

Τα προβλήµατα των αγροτών ζητούν επίλυση και οι κινητοποιήσεις δεν σταµατούν. Την Τετάρτη το πρωί 1 Φεβρουαρίου, µέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου “Μπακόπουλος-Ντρίνιας” συγκεντρώθηκαν µπροστά από την Π.Ε.Σ. ζητώντας αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος και µείωση του κόστους παραγωγής. Σε επιστολή τους αναφέρουν:

“Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, καμία αναμονή από επίδοξους σωτήρες!
Συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας, τα επόμενα αγωνιστικά βήματα με πανελλαδικό συντονισμό όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με την συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες, από όλη τη χώρα.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Με μαζικές κινητοποιήσεις να αυξήσουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, όπως αγωνιστικά διεκδίκησαν και πέτυχαν οι συνάδελφοί μας μηλοπαραγωγοί στην Αγιά της Λάρισας. Είμαστε αποφασισμένοι θα βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε δίνοντας το στίγμα των συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
για την μείωση στο κόστος παραγωγής
ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Οι εξευτελιστικές τιμές, το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για την κορινθιακή σταφίδα και στα υπόλοιπα προϊόντα που διατίθενται κάτω του κόστους που επιβάλουν οι έμποροι -μεταποιητές -εξαγωγείς πάνω στις δικές μας πλάτες. Ενώ η τιμή στη σταφίδα είχε ξεπεράσει τα δύο ευρώ το 2018, σήμερα για την σοδειά του 2022, κάποιοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί με 0,70 λεπτά, άλλοι λίγο παραπάνω και πολλοί είναι ακόμα απλήρωτοι. Από τις 10 Οκτωβρίου και μετά δεν υπάρχει καν τιμή, οι σταφίδες παίρνονται από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και πηγαίνουν για αποθήκευση. Αν λάβει κανείς υπόψη και τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και διαβίωσης τα τελευταία χρόνια, ο σταφιδοπαραγωγός βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Το ίδιο και οι λεμονοπαραγωγοί με την τιμή να βρίσκεται στα 0,25 ευρώ. Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι με την τιμή του γάλακτος να είναι κάτω από ένα ευρώ.
ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
Τα προβλήματα αυτά ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», αλλά αποτελούν μόνιμο βραχνά, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Με ανταλλαγή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα και περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν απέναντι στον άλλο ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη σταφίδα, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Υπουργός στη συνάντηση που είχαμε τον Νοέμβρη και σε όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους .
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%”.