Με καμάρι και περηφάνεια η μαθητική παρέλαση στο Αίγιο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με καλοκαιρινό καιρό γιορτάστηκε στο Αίγιο και φέτος η επέτειος από τα 79 χρόνια του ηρωικού “ΟΧΙ” των προγόνων μας απέναντι στους Ιταλούς κατακτητές. Οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται  εκείνη την μέρα, μέρα η οποία πέρα από την ιστορική και εθνική της σημασία, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή και με τις σημερινές συγκυρίες έχει μια ξεχωριστή έννοια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι το μόνο έθνος που γιορτάζει την έναρξη και όχι το τέλος του πολέμου.

Στο Αίγιο οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και κατόπιν οι επίσημοι και ο Ιερός Κλήρος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Αιγίου και τους σημαιοφόρους των σχολείων, μετέβησαν στον Μνημείο των Ηρώων στα Ψηλαλώνια όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Αδαμαντία Κοκοτή, εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου  και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Άγγελο Τσιγκρή, το Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και φορείς της πόλης.

Στις 11.30΄ οι μαθητές των σχολείων του Αιγίου και οι πρόσκοποι παρέλασαν στην οδό Μητροπόλεως, με καμάρι και περηφάνια τιμώντας έτσι τη μνήμη των Ηρώων του “ΟΧΙ¨.

Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική Αιγίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου, που απέσπασε το θαυμασμό του κόσμου και καταχειροκροτήθηκε.

Την παρέλαση παρακολούθησε ο πρώην Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, ο οποίος εξέφρασε την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη του καταρχάς προς την Υπέρ­μαχο Στρατηγό του Γένους μας διότι έδειξε για άλλη μία φορά σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας την προστασία και τη μέριμνά Της για το ευσεβές Έθνος μας, αλλά και προς όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, με ανδρεία και γενναιότητα για να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα μας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Άγγελος Τσιγκρής, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Πάνος Σακελλαρόπουλος, ο  δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος , επικεφαλής δημοτικών παράταξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι διοικητές των Αστυνομικού Τμήματος Αιγιάλειας, Λιμενικού Σταθμού Αιγίου και Πυροσβεστικής Αιγίου και πλήθος κόσμου.

Και του χρόνου!

Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί