ΜΠΕΝΤΕΒΗ: “Οι Ιερές Μονές που φιλοξένησαν τις προσυσκέψεις και τη Συνέλευση της Βοστίτσας το 1821 και οι Ιεράρχες που συμμετείχαν”

Το επίκαιρο ιστορικό θέμα με τίτλο «Οι Ιερές Μονές που φιλοξένησαν τις προσυσκέψεις και τη Συνέλευση της Βοστίτσας το 1821 και οι Ιεράρχες που συμμετείχαν σ’ αυτήν» ανέπτυξε η ιστορικός και Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή, την Κυριακή 22.1.2023, στο Πνευματικό Κέντρο «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως, στο πλαίσιο των διοργανουμένων εσπερινών ομιλιών της Κυριακής. 

Αρχικά, η κ. Μπεντεβή υπογράμμισε ότι η Μυστική Συνέλευση των προκρίτων της Αχαΐας τον Ιανουάριο του 1821, αλλά και εκπροσώπων από το Άργος, την Ηλεία και την Αρκαδία, καθώς και Αρχιερέων, Ιερέων, Ηγουμένων και Μοναχών, που συνήλθε στη Βοστίτσα τον Ιανουάριο του 1821, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, καταγεγραμμένο από όλους τους ιστορικούς και απομνημονευματογράφους της εποχής αυτής.

“Ο σκοπός της Συνελεύσεως ήταν καθορισμένος από τη Φιλική Εταιρεία («Ανωτάτη Αρχή»): Να αρχίσει η προετοιμασία για την έναρξη του Αγώνα εναντίον του τουρκικού ζυγού την άνοιξη. Γι’ αυτό, ο Αρχηγός, Αλέξανδρος Υψηλάντης, έστειλε ως εκπρόσωπό του τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο (Παπαφλέσσα). Συγκεντρώθηκαν όλοι στη Βοστίτσα και συζήτησαν επί μία εβδομάδα κρυφά και μυστικά. Πέντε επίσημες συσκέψεις καταγράφουν οι ιστορικοί ότι έγιναν στην περιοχή της Βοστίτσας. Και στο τέλος, εν μέσω αντεγκλήσεων, ενδοιασμών και απειλών, κατέληξαν σε σημαντικές για τον Αγώνα αποφάσεις.

Η συγκεκριμένη Συνέλευση ήταν καλά οργανωμένη, με συγκεκριμένη θεματική, συγκεκριμένους εισηγητές και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επομένως, ήταν προσχεδιασμένη. Είχαν, δηλαδή, προηγηθεί άλλες, μικρότερες συναντήσεις – προσυσκέψεις, με μέλη της Φιλικής Εταιρείας, κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, σε απόμερα Μοναστήρια.” “Και πράγματι”, όπως ανέφερε η κ. Μπεντεβή, “η πρώτη καταγεγραμμένη συνάντηση έγινε στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Ακτήμονος -μετόχι της Ιεράς Μονής του Μ. Σπηλαίου- στο μικρό νησάκι Αντιγόνη της Προποντίδος, όπου συμμετείχαν ο Ασημάκης Ζαΐμης, ο Ανδρέας Λόντος και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Η δεύτερη έγινε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά -μετόχι της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας- στην Πρίγκηπο, με τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Παπαφλέσσα. Στη Βοστίτσα, τον Ιανουάριο του 1821, έγιναν προσυσκέψεις, στα αρχοντικά των προεστών. Η τελευταία σύσκεψη, στην οποία πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις, έγινε «στη Μονή του Αγίου Γεωργίου, παρά το Αίγιον…», όπως καταγράφει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος.

Συμμετείχαν σ’ αυτήν περισσότεροι Ιεράρχες: Ο Π. Πατρών Γερμανός, με τον γραμματέα του, Ιερομόναχο Θεόφιλο, ο Προκόπιος Κερνίτσης, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, με τον Πρωτοσύγκελλο Αμβρόσιο Φραντζή, ο Παπαλέξης Οικονόμος, ο Χρύσανθος Μονεμβασίας, ο Γρηγόριος Ναυπλίου, ο Παπαφλέσσας και οι Ηγούμενοι του Μεγάλου Σπηλαίου, της Αγίας Λαύρας και της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών.”

“Ο Ιερός Κλήρος”, κατέληξε η ομιλήτρια, “ήταν παρών στις συσκέψεις της Συνέλευσης και στις αποφάσεις της για τον Αγώνα του 1821, όπως ήταν παρών και κατά τη διάρκειά του, αγωνιζόμενος, με όπλα πολλές φορές, όπως οι πολεμιστές αγωνιστές, προσφέροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.”

Μετά το πέρας της ομιλίας, τον λόγο έλαβε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την κ. Μπεντεβή για τον ιστορικώς εμπεριστατωμένο λόγο της, αλλά και για την πολυετή επιστημονική της έρευνα, με την οποία συνέβαλε στην ανάδειξη του σπουδαίου, τόσο για την περιοχή μας, όσο και για ολόκληρο το Έθνος, ιστορικού αυτού γεγονότος. “Ο ευσεβής κλήρος”, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, “διατήρησε στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας άσβεστη τη φλόγα της πίστεως, του ελληνικού πολιτισμού και της αγάπης για την Πατρίδα, στοιχεία τα οποία μεταλαμπάδευσε από γενιά σε γενιά μέσα από το κρυφό σχολειό, τις Ιερές Ακολουθίες και τα φλογερά κηρύγματα, γαλουχώντας ταυτόχρονα τους αγωνιστές με αυτά τα πνευματικά εφόδια, ώστε να είναι ικανοί να θυσιάσουν τη ζωή τους «διά του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της Πατρίδος την ελευθερίαν»”. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους παρευρισκομένους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μυστικής Συνελεύσεως της Βοστίτσας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 26 έως 30 Ιανουαρίου.