«Ανίκητος πύραυλος» το νέο υπερόπλο της Ρωσίας που αποκάλυψε ο Πούτιν

Τα αποκαλυπτήρια ενός υπερόπλου που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο, που είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν στα μέσα Μαρτίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για έναν «ανίκητο πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο», καθώς δεν μπορεί να καταρριφθεί ή να αναχαιτιστεί από κανένα αντιβαλλιστικό σύστημα στη Γη. Η εμβέλειά του, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, του επιτρέπει να φτάσει σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη, ενώ η υψηλή ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει του δίνει τη δυνατότητα να διεισδύσει σε οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα.

Επιπλέον ο Πούτιν αποκάλυψε πως στα τέλη του 2017 η Ρωσία έκανε δοκιμή ενός νέου πυρηνικού πυραύλου, ενώ πρόσθεσε πως έχει αναπτύξει πυραύλους που καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει και συγκεκριμένα έκανε γνωστό πως προχωρά στην ανάπτυξη μικρών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να  μεταφερθούν από πυραύλους κρουζ και δεν μπορούν να αναχαιτιστούν από κανένα αντιπυραυλικό σύστημα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως γίνονται δοκιμές για υποβρύχια drones τα οποία επίσης μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Αφού ολοκλήρωσε την παρουσίαση του ρωσικού οπλοστασίου, την οποία συνόδευε και η προβολή ενός βίντεο, ο Πούτιν διεμήνυσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει σαν επίθεση εναντίον της την όποια πυρηνική επίθεση πιθανόν να γίνει σε συμμάχους της, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει άμεσα σε μια τέτοια περίπτωση.

Μετά την επίδειξη δύναμης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε αναφορά και σε πιο «εσωτερικά ζητήματα», δεδομένου ότι βρισκόμαστε και μόλις δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές. Υποσχέθηκε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο της φτώχειας κατά την εξαετή προεδρική θητεία που αναμένεται ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου.

Λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες από την ψηφοφορία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε την ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου επιμένοντας στην ανάγκη να βελτιωθεί «η ευημερία» του πληθυσμού και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην υγεία για να αποφευχθεί μια «καθυστέρηση» της Ρωσίας στους τομείς αυτούς, κάτι που είπε πως θεωρεί τον «κύριο εχθρό» του.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ζωή της χώρας», επέμεινε ο ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «η ανάπτυξη της ευημερίας έχει ουσιαστική σημασία».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο αριθμός των φτωχών στη χώρα μειώθηκε από 42 εκατομμύρια το 2000 σε περίπου 20 εκατομμύρια σήμερα. Το επίπεδο αυτό αυξήθηκε ωστόσο ξανά στη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν (2012-2018) που σηματοδοτήθηκε από οικονομική ύφεση.

«Η καθυστέρηση, ιδού ο εχθρός μας», είπε ο ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογικής προόδου ώστε η Ρωσία, το «κολοσσιαίο δυναμικό» της οποίας στην τεχνολογία εγκωμίασε, να μην μείνει στο περιθώριο της «τεχνολογικής επανάστασης».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ηγείται της Ρωσίας εδώ και περισσότερο από 18 χρόνια, είναι υποψήφιος για μια τέταρτη εξαετή θητεία στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, τις οποίες αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει.

 

cnn.gr