Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Συγκέντρωση την Τρίτη 11/1 στον κόμβο του Σελινούντα και περιοδείες στην Αιγιάλεια

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ’’ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ’’:  “Καλή αγωνιστική χρονιά Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μπορούμε να νικήσουμε”.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Μπακόπουλος-Ντρίνιας εύχεται σε όλους τους αγρότες της Αιγιάλειας καλή αγωνιστική χρονιά.

Για ακόμα μια φορά οι αγρότες και ειδικότερα οι σταφιδοπαραγωγοί βρισκόμαστε ξεκρέμαστοι στις δήθεν εξαγγελίες Κυβέρνησης και εμπόρων για τις τιμές των προϊόντων μας. Προσπαθώντας να διαχειριστούν τις δυναμικές κινητοποιήσεις των σταφιδοπαραγωγών που από κοινού διοργάνωσαν η ΟΑΣ Ηλείας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και οι σταφιδοπαραγωγοί της Ζακύνθου υπουργείο, περιφέρεια και έμποροι πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Αθήνα στις 16 Δεκέμβρη για το τι θα γίνει με την τιμή της σταφίδας.

Από την επόμενη μέρα  της σύσκεψη υπό τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης διαβάζουμε ρεπορτάζ, δηλώσεις παραγόντων που συμμετείχαν ότι το πρόβλημά μας λύθηκε. Τι μας λένε δηλαδή; Ότι θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι αν πάρουμε 1,40€ το κιλό την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη! Και λέμε ΑΝ γιατί αυτή η τιμή καλύπτει στο ελάχιστο τα έξοδα μας, δεν έχει αναδρομική ισχύ για την συντριπτική πλειοψηφία του προϊόντος που έχει παραδωθεί πριν από την σύσκεψη, αλλά ούτε ΠΕΣ και έμποροι παραλαμβάνουν ότι απέμεινε ακόμη και σήμερα σε αποθήκες.

 Μας δουλεύουν κανονικά, ότι δόθηκε τιμή για την σταφίδα και ότι κερδισμένοι είναι όλοι, ενώ επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια επίσημη δέσμευση. Η τιμή στην κορινθιακή σταφίδα από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ για όσους παράδωσαν μέχρι την ημερομηνία της σύσκεψης παραμένει στα εξευτελιστικαεπίπεδα των 0,50 λεπτών, την στιγμή που η παράταση για την συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε μετά τις 30 Νοέμβρη, ημερομηνία υποχρέωσης παράδοσης για την συγκεκριμένη ενίσχυση, πιέζοντας τους παραγωγούς να παραδώσουν τοπροϊόν.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή!

 Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τις τιμές να καταρρέουν, καθώς συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν μία χρονιά ακαρπίας που οφείλετε ξεκάθαρα στις καιρικές συνθήκες να μην αποζημιώνονται. Παρά την μικρή ανάκαμψη των τιμών, λόγω μειωμένης παραγωγής, βλέπουν το όποιο εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής με τις τιμές στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα να καταγράφουν αυξήσεις έως και 100%, οι τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την αύξηση της KWh που αγγίζουν το 70%.

Το κόστος για τα αγροτικά εφόδια έχει εκτιναχτεί στα ύψη και  είναι ενδεικτικά όσα καλούμαστε από τη νέα χρονιά να πληρώσουμε : η θεική αμμωνία από 11,5 ευρώ έφτασε τα 27 ευρώ ( υπερδιπλασιάστηκε) ενώ το ραουνταπ από 90 ευρώ πήγε στα 160 ευρώ ( αύξηση κατά 77.7% )

Όλοι αυτοί είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα μας έλεγαν ότι να απαιτούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα αντιτίθεται στους νόμους της αγοράς και ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που μας έδιναν. Και τώρα το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν χρόνο και να ξεθυμάνουν οι δικές μας κινητοποιήσεις. Όλοι αυτοί αν νομίζουν πως περνιούνται για έξυπνοι με τα τερτίπια τους είναι γελασμένοι.

Τους το λέμε ξεκάθαρα. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Μέχρι να πάρουμε τις τιμές που είναι απαραίτητες για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Μέχρι να μας δώσουν και το τελευταίο ευρώ από τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από παγετό, καύσωνα, πυρκαγιές και πλημμύρες θα είμαστε συνεχώς στο δρόμο του αγώνα.

Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος. Διεκδικούμε:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Να οριστεί τιμή άμεσα και να ισχύει για όλους είτε παρέδωσαν πριν είτε αναμένουν τώρα να παραδώσουν.
  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Προειδοποιούε προς πάσακατεύθυνση πως θα διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει και δεν πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

Σε συνεδρίαση του ΔΣ εκτιμώντας την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες , οι σταφιδοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί , λεμονοπαραγωγοί και λοιποί σύνάδελφοι προχωράμε άμεσα σε κινητοποιήσεις .

Συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 11 Γενάρη και ώρα 10:30 πμ συγκεντρωνόμαστε στον κόμβο Σελινούντας. Σε πρώτη κινητοποίση.

Την Τετάρτη 12 Γενάρη  και ώρα 18:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο συμμετέχουμε στην σύσκεψη που συνδιοργανώνουμε μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων και το σωματείο Συνταξιούχων Αιγίου για τα ζητήματα της υγείας του λαού , την υποβάθμιση του Νοσοκομείο Αιγίου, διεκδικώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία αλλά και συνολικότερα.

Για την καλλύτερη οργάνωση  του αγώνα προχωράμε σε:

  1. Περιοδείες ενημέρωσης στην Αιγιάλεια.
  2. -Πέμπτη 13/1 Αγ,Κωνσταντίνος, Άβυθος, Σελιανίτικα.       
  3. -Παρασκευή 14/1 Κουνινά                                         
  4. -Κυριακή 16/1 Ερινεός, Καμάρες, Σαλμενίκο.                    
  5.  -Δευτέρα 17/1 Αίγιο, Κούλουρα, Μεσσηνέζη   
  6. Την Τρίτη 18/1 κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ