Αίγιο: Γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος του «Όχι» – Το μήνυμα του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου

Με κάθε προβλεπόμενη λαμπρότητα εορτάστηκε στο Αίγιο η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την εορτή τίμησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Άγγελος Τσιγκρής, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Μετά τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Η πολεμική ιαχή “ΑΕΡΑ”, συνώνυμη της λαμπρής νίκης του ελληνικού στρατού στα Αλβανικά βουνά το 1940, ήταν η βροντερή φωνή του δίκαιου αγώνα μιας αδούλωτης φυλής απέναντι στον σαρωτικό φασισμό.

Έδινε το μήνυμα της δυναμικής που προερχόταν από τη σύμπνοια, την ομοψυχία, την αποφασιστικότητα και την τόλμη των Ελλήνων. Έδειχνε όμως και την απαίτηση για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πρόοδο και στην ευημερία των λαών.

Χρέος και καθήκον μας, ως ηθική μας υποχρέωση στους προγόνους μας και παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά, μέσω της συλλογικής μας δράσης, να εργαζόμαστε με οδηγό τις αξίες τους για ειρήνη, ενότητα, για την άρνηση στη βία, για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, για την πρόοδο και τη δημιουργία, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.

Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Δημοτικό Κήπο των Υψηλών Αλωνίων και με την καθιερωμένη παρέλαση επί της οδού Μητροπόλεως.