Τουρκικά ΜΜΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Δεν έγινε δεκτή η ένσταση στην απόφαση προφυλάκισης που κατατέθηκε από τους δύο δικηγόρους που ορίστηκαν από τις ελληνικές αρχές για να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες στρατιωτικούς, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ. 

Έτσι παρατείνεται η κράτησή τους στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών. 

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Η οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο δικαστήριο για να λάβουν άδεια να επισκεφτούν τους δύο προφυλακισμένους στρατιωτικούς.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους και έτσι οι οικείοι των Ελλήνων στρατιωτικών κατευθύνθηκαν προς τη φυλακή όπου κρατούνται οι δύο άντρες.

Κοτζιάς: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

 

Καλό κλίμα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Στη φωτό: Συγγενείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Πηγή: Engin Ozmen/Dogan News Agency via REUTERS

http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/120246/toyrkika-mme-aporrifthike-i-aitisi-apofylakisis-ton-dyo-ellinon-stratiotikon