Online πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους θα έχουν οι πολίτες εντός Ε.Ε.

Ένα online σύστημα, που θα επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας τους, όπου και να βρίσκονται εντός Ε.Ε., επιχειρεί να δημιουργήσει η Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη-μέλη να διευκολύνουν τη διασυνοριακή και ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα υγείας, σε πλήρη συμμόρφωση πάντα με το γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μορφότυπου, ο οποίος θα επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μητρώων υγείας με ασφαλή τρόπο. Πληροφορίες υγείας που θα ανταλλάσσονται αφορούν, μεταξύ άλλων, το συνοπτικό ιστορικό υγείας, ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, γνωματεύσεις εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ιατρικές απεικονίσεις, καθώς και τα εξιτήρια νοσοκομείου των ασθενών.

Η Ευρώπη θέλει να καταστήσει εφικτή την ηλεκτρονική ανταλλαγή μητρώων υγείαςΗ ανταλλαγή θα βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν καλύτερη περίθαλψη κατά τις μετακινήσεις τους στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης έχει ατύχημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., οι γιατροί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τον ασθενή (σχετικά με χρόνιες παθήσεις, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε φάρμακα), πράγμα που θα διευκολύνει σαφώς τους γιατρούς να παρέχουν την αποτελεσματικότερη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν. Η ανταλλαγή δεδομένων, για παράδειγμα, θα μπορούσε βοηθήσει έναν πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να ζητήσει ιατρική συμβουλή σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο σε άλλο κράτος-μέλος για μια σπάνια πάθηση ή για θεραπευτική αγωγή για προχωρημένο καρκίνο. Επίσης, η ανταλλαγή μητρώων υγείας αναμένεται να ενισχύσει την έρευνα για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων για την υγεία, όπως οι χρόνιες και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Συστήματα υγείας
Τα ίδια συστήματα υγείας θα ωφεληθούν από την ανταλλαγή μητρώων και την πρόσβαση στις πρόσφατες εργαστηριακές ή ακτινολογικές εξετάσεις του ασθενούς. Αυτό θα βοηθήσει ένα νοσοκομείο σε κράτος-μέλος να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων εξετάσεων και ως εκ τούτου, να εξοικονομήσει χρόνο για τους ασθενείς και να μειώσει το νοσοκομειακό κόστος. Έτσι, θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Ακόμη, καθώς ενισχύεται η διασυνοριακή διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, θα καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα υγείας για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη ιατρικών αποφάσεων.

Τα κράτη-μέλη έχουν ήδη αρχίσει να καθιστούν προσβάσιμα και ανταλλάξιμα, σε διασυνοριακό επίπεδο, μερικά τμήματα ηλεκτρονικών μητρώων υγείας. Από τις 21 Ιανουαρίου 2019, οι Φινλανδοί πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν φάρμακα στην Εσθονία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, ενώ οι γιατροί του Λουξεμβούργου θα μπορούν σύντομα να έχουν πρόσβαση στα συνοπτικά ιστορικά υγείας των Τσέχων ασθενών. Πέραν της Φινλανδίας, της Εσθονίας, του Λουξεμβούργου και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες 18 χώρες να ανταλλάσσουν συνοπτικά ιστορικά υγείας και ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις έως το τέλος του 2021.

Ψηφιακός μετασχηματισμός
Στην ανακοίνωση σχετικά με τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας και της περίθαλψης στην ψηφιακή ενιαία αγορά, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο 2018, προσδιορίζονται τρεις τομείς δράσης: η ασφαλής πρόσβαση των πολιτών σε δεδομένα υγείας και η ασφαλής διασυνοριακή ανταλλαγή τους, η εξασφάλιση καλύτερων δεδομένων με σκοπό την προαγωγή της έρευνας, την πρόληψη ασθενειών και την εξατομικευμένη υγεία και περίθαλψη και η ύπαρξη ψηφιακών εργαλείων για τη μεγαλύτερη αυτονομία των πολιτών και την παροχή περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή.