Aνεβασμένη χοληστερίνη; Με ποιες τροφές θα τη ρίξετε & σε ποια ποσότητα

Healthy lifestyle concept, clean food good health dietary in heart dish with sporty gym aerobic body exercise workout training class equipment, weight scale and sports shoes in fitness center

Ένας από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η υψηλή χοληστερίνη, την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μέσα όπως τα φάρμακα, η τακτική σωματική άσκηση και φυσικά η υγιεινή διατροφή.

Διατροφή για να ρίξετε τη χοληστερίνη

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μεγάλη έρευνα (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Progress in Cardiovascular Diseases υπέδειξε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυτικές στερόλες και μάλιστα στις κατάλληλες ποσότητες μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και ταυτόχρονα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλων σημαντικών δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που προτείνεται στην έρευνα βασίζεται στη λεγόμενηPortfolio Diet, μια κατά βάση χορτοφαγική δίαιτα με έμφαση σε ομάδες τροφών που μειώνουν τη χοληστερίνη, οι οποίες μάλιστα πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αυτές είναι οι εξής:

  • 42 γραμμάρια ξηροί καρποί ή φιστίκια την ημέρα
  • 50 γραμμάρια φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα –σόγια και τα προϊόντα της ή όσπρια όπως τα φασόλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια ή οι φακές
  • 20 γραμμάρια διαλυτές φυτικές ίνες την ημέρα –βρόμη, κριθάρι, ψύλλιο, μελιτζάνα, μπάμιες, μήλα, πορτοκάλια, μούρα
  • 2 γραμμάρια  φυτικές στερόλες την ημέρα –μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή προϊόντων που έχουν ενισχυθεί με φυτικές στερόλες κατά τη διαδικασία παραγωγής τους (π.χ. μαργαρίνη)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερίνη κατά 17%, καθώς και την ολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τη συστολική πίεση, τη διαστολική πίεση και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Επίσης, υπολογίστηκε ότι μπορεί να μειώσει κατά 13% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε βάθος 10ετίας.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Δρ Χάνα Καλέοβα, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) και μία εκ των επιστημόνων που διεξήγαγαν την έρευνα, αναφέρει: «Παλαιότερες μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν δώσει ισχυρά τεκμήρια που δείχνουν ότι μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι συγκεκριμένες φυτικές τροφές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές ως προς τη μείωση της χοληστερίνης και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας γενικότερα».

onmed.gr