Ευρωπαίος αξιωματούχος: Το νωρίτερο τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις

Το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, στην τότε σύνοδο του Eurogroup, θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενημερώνοντας για τη σύνοδο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί στο περιθώριο αυτή της συνόδου, χωρίς όμως να βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα.

Αναλυτικά, σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, είπε πως “δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο” και ότι θα συζητηθεί όταν υπάρχει η “πλήρης εικόνα”.

“Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς” εξήγησε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δεν αναμένεται πριν τη 15η Νοεμβρίου και ως εκ τούτου ο χρόνος λήψης αποφάσεων μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο. Εκκρεμεί μια σειρά από διαβουλεύσεις και αποστολές πακέτων στοιχείων που θα χρειαστεί να τεκμηριώσουν την ελληνική θέση. Πρώτη εξ αυτών αναμένεται να λάβει χώρα την προσεχή δευτέρα με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό μέτωπο, η Επιτροπή θεωρεί δεδομένο ότι καλύπτεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι σε γενικές γραμμές πιθανό. Έτσι, αυτό που εξετάζεται είναι αν το μέτρο θα έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα (αν ισχύει, δηλαδή, ή όχι η άποψη της κυβέρνησης ότι λόγω της φυσικής γήρανσης του πληθυσμού η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών τις δεκαετίες 2030 2040), αλλά και αν θα υπάρχει επαρκής υπέρβαση στόχου (δηλαδή δημοσιονομικός χώρος) για κάποια από τα αντίμετρα που ζητά (κυρίως, αλλά όχι μόνο) το ΔΝΤ ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή του ή έστω να υπάρξει η… ανοχή του.

Πέρα όμως από τη σφαίρα των “τεχνοκρατικών” επιχειρημάτων, υπάρχει και η μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία είναι πολυεπίπεδη και έχει αρχίσει ήδη (αθόρυβα) να διεξάγεται. Πηγές των διαπραγματευτών εξηγούν ότι θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Θα αρχίσει να γίνεται εμφανής μετά τις διπλές εκλογές του Οκτωβρίου στη Γερμανία, που επιβάλλουν χαμηλούς τόνους, ειδικά μετά και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις που φέρνουν την ακροδεξιά στη δεύτερη θέση. Όσο για την τελική απόφαση για τις συντάξεις, όποια και να είναι τα τεχνοκρατικά στοιχεία, “στο τέλος της ημέρας θα είναι καθαρά πολιτική”, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ