Στο κόκκινο 7 στα 10 διαγνωστικά κέντρα

Το 70% τουλάχιστον των διαγνωστικών μονάδων και εργαστηρίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε οριακό σημείο ρευστότητας, όπως αναφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του κλάδου, προσθέτοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχιση της λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν μικρά κέντρα της Αθήνας.

Στελέχη που γνωρίζουν καλά το χώρο των διαγνωστικών σημειώνουν επίσης πως είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες μικρά εργαστήρια να οδηγηθούν σε λουκέτο, μη αντέχοντας τις χαμηλές τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό.

Πρώτος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, που σε ανακοίνωσή του τόνιζε πως η συνεχής επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων έχει φέρει όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Σύμφωνα με τον κλάδο των διαγνωστικών, σήμερα πάνω από το 90% των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων διενεργούνται σε ιδιωτικές μονάδες, αφού οι δημόσιες δομές (πρώην ΙΚΑ και νυν τοπικές μονάδες υγείας) και τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε υπολειτουργούν είτε απαιτούνται δύο με τρεις μήνες αναμονή για την εκτέλεση ακόμη και της πλέον απλής διαγνωστικής εξέτασης όσον αφορά στο ΕΣΥ. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, όπου τα περισσότερα εργαστήρια δεν λειτουργούν, είτε εξαιτίας της έλλειψης μικροβιολόγων, είτε λόγω απουσίας υλικών.

Οι βασικές αιτίες που οδηγούν κέντρα και εργαστήρια σε οικονομικό αδιέξοδο είναι πρώτον οι μεγάλες μειώσεις επί των ονομαστικών τιμών σχεδόν όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων. Οι τιμές οι οποίες έχουν προσδιοριστεί με απόφαση του Κ.Ε.Σ.Υ. από το 1991, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο 2 φορές (2013 και 2015), σε ποσοστό που σε κάποιες από αυτές τις εξετάσεις έφτανε μέχρι και το 65% της αρχικής τους τιμής. Κατά την τελευταία περικοπή πριν δύο χρόνια 51 διαγνωστικές εξετάσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές κατά 9%. Παράλληλα, μειώθηκε κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών.

Επιπλέον η επιβολή εκπτώσεων (rebate) που μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 25% περίπου και η επιβολή της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back), όταν η αξία των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού. Η τελευταία περικοπή, στα 5 προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της (2013-2017) κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% μεσοσταθμικά κατ’ έτος.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις επιστροφές στο πλαίσιο συμψηφισμών με τον ΕΟΠΥΥ των ετών 2013-2015, οδηγούν όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς στην απώλεια πάνω από το 45% των μηνιαίων απαιτήσεων των διαγνωστικών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr