Πώς μας ωφελεί το μέλι

Παλαιότερα, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο.

Περιέχει φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μέλι είναι ιδιαίτερα υγιεινό όταν χρησιμοποιείται αντί ζάχαρη, η οποία είναι 100% κενές θερμίδες.

Το μέλι περιέχει θρεπτικές ουσίες

Διατροφικά, 1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, της γλυκόζης, της μαλτόζης και της σακχαρόζης.

Δεν περιέχει σχεδόν καμία ίνα, λίπος ή πρωτεΐνη. Το μέλι λάμπει λόγω του περιεχομένου βιοενεργών φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών. Οι σκουρόχρωμοι τύποι τείνουν να είναι ακόμη υψηλότεροι σε αυτές τις ενώσεις.

Το υψηλής ποιότητας μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το υψηλής ποιότητας μέλι περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα οργανικά οξέα και τις φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία των ματιών.

Το μέλι είναι “λιγότερο κακό” από τη ζάχαρη για τους διαβητικούς

Τα στοιχεία για το μέλι και τον διαβήτη είναι μικτά.

Από τη μία πλευρά, το μέλι μπορεί να μειώσει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο που είναι κοινός σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την “κακή” LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη φλεγμονή ενώ αυξάνει την “καλή” HDL χοληστερόλη.

Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.Ενώ το μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από τη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και το μέλι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της.

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτες τόσο στους αρουραίους όσο και στους ανθρώπους έχουν δείξει μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση μελιού.

Το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Συνδέονται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια σημαντική κινητήρια δύναμη του διαβήτη τύπου 2.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τείνουν να αυξάνονται με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που συνέκρινε το μέλι και τη ζάχαρη βρήκε 11-19% χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στην ομάδα μελιού.

Τα αντιοξειδωτικά σε αυτό συνδέονται με άλλες ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιακή υγεία

Και πάλι, το μέλι είναι μια πλούσια πηγή φαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων. Πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν να βοηθήσουν τις αρτηρίες στην καρδιά σας να διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, μία μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι το μέλι προστατεύει την καρδιά από το οξειδωτικό στρες.

Δεν υπάρχει μακροχρόνια ανθρώπινη μελέτη διαθέσιμη για το μέλι και την υγεία της καρδιάς. Πάρτε αυτά τα αποτελέσματα με επιφύλαξη

Το μέλι προωθεί την επούλωση πληγών

Η τοπική επεξεργασία μελιού έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων από την αρχαία Αίγυπτο και είναι ακόμα κοινή σήμερα.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και την περιποίηση των πληγών έδειξε ότι  είναι πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων  και τραυμάτων που έχουν μολυνθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα διαβητικά έλκη των ποδιών, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Μια μελέτη ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 43,3% με το μέλι ως θεραπεία τραύματος. Σε άλλη μελέτη, μέλι θεράπευσε ένα επιβλητικό 97% των διαβητικών ελκών ασθενών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καθώς και από την ικανότητά του να θρέφει τον περιβάλλοντα ιστό.

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα στα παιδιά

Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα για τα παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Ωστόσο, τα κύρια φάρμακα για τον βήχα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά και μπορεί να έχουν παρενέργειες. Είναι ενδιαφέρον το μέλι να είναι μια καλύτερη επιλογή και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι δούλεψε καλύτερα από δύο κοινά φάρμακα κατά του βήχα.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι μείωσε τα συμπτώματα του βήχα και βελτίωσε τον ύπνο περισσότερο από το φάρμακο για το βήχα.

 

 

https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/47478/pws-mas-wfelei-to-meli.html