Ρόκα, η υπερτροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας

Η ρόκα είναι μια δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια, στην ελληνική κουζίνα, ωστόσο η διατροφή της αξία είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα μονοετές και ποώδες φυτό, στο οποίο οι αρχαίοι απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες αλλά το θεωρούσαν και φάρμακο για τις παθήσεις των ματιών.

Η ρόκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες όπως Κ, Α και C, Β9, καροτίνη, γλυκοσίδες, ταννίνες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή. Είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και το ιώδιο. Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκας, σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Μία κούπα ψιλοκομμένη ρόκα, αντιστοιχεί σε 5 θερμίδες, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Εκτός από την πλούσια γεύση της που αναδεικνύει την σαλάτα σας, αυτό το θαυματουργό λαχανικό έχει πολλές, ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας. Οι κυριότερες είναι:

  • Βοηθά στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Έχει διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες.
  • Συνεισφέρει στην καλή υγεία των κυττάρων καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.
  • Δρα ως αντιβακτηριδιακό και αντισκορβικό, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην πέψη.
  • Είναι μια καλή διατροφική πρόταση για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, απομακρύνει τη χοληστερόλη και ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
  • Βοηθά στην καλή υγεία των οστών, αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, χάρη στην βιταμίνη Κ που περιέχει.
  • Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Έχει αποδειχτεί πως έχει ουσίες που δρουν προληπτικά ενάντια στην εκφύλιση της ωχρής κηλίδας.

Τip! Aπολαύστε τη ρόκα σε σαλάτες ή σε συνταγές ζυμαρικών αλλά θυμηθείτε πως η υπερκατανάλωση έχει αποδειχτεί πως προκαλεί πονοκέφαλο, σε κάποιες περιπτώσεις.