Η σημασία του καθημερινού διαλογισμού

Μήπως με το που ακούτε τη λέξη διαλογισμός, σκέφτεστε ανθρώπους να κάθονται οκλαδόν, μπορεί κάπου στο Θιβέτ απομονωμένοι και να κοιτάζουν το κενό με τις ώρες; Αν ναι, τότε κάνετε λάθος, γιατί ο διαλογισμός είναι μια τέχνη του πνεύματος που αφορά όλους τους ανθρώπους. Ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη ψυχολογία σας προς το καλύτερο και να σας διδάξει πολλά πράγματα που μέχρι τώρα δεν γνωρίζατε.

Αν μάθετε να διαλογίζεστε θα γίνετε πιο προσεκτικοί σε ότι και αν θέλετε να διεκπεραιώσετε. Θα μάθετε να ελέγχετε το μυαλό σας και να διώχνετε μακριά τις αρνητικές σκέψεις. Με απλά λόγια θα νιώθετε πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι.

Ίσως έχετε ακούσει ότι το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό, αλλά αν υπερβείτε τα φυσιολογικά όρια, αρχίζει και γίνεται τοξικό και επιζήμιο για τη ψυχική σας υγεία. Και επειδή το χρόνιο στρες είναι η μάστιγα της εποχής μας, ο διαλογισμός βοηθάει να το αποβάλλετε και να χαλαρώσετε. Χρησιμοποιώντας την αναπνοή, αδειάζετε από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Φυσικά το άγχος δεν πρόκειται να φύγει μέσα σε μια ημέρα, αλλά με τον καιρό θα αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις της καθημερινότητας με περισσότερη ηρεμία.

Επίσης ο διαλογισμός βοηθάει στον έλεγχο των αρνητικών συναισθημάτων. Γιατί ενώ είναι καλό να εκφράζετε ελεύθερα αυτό που νιώθετε, κάποιες φορές χρειάζεται και έλεγχος. Με το διαλογισμό σας δίνεται η ευκαιρία να αντιδράτε με δεξιοτεχνία στις καταστάσεις που σας προκαλούν θυμό ή θλίψη και έτσι δεν σας καταβάλει ο πανικός.

Πολλοί αντιμετωπίζουμε τη ζωή σαν έναν μαραθώνιο. Όμως δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε, γιατί έτσι προσπερνάτε τιε στιγμές και δεν απολαμβάνετε τη ζωή. Ο διαλογισμός θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους έχετε μάθει να ζείτε και σας επιτρέπει να αδράξετε την ευκαιρία και να απολαύσετε κάθε λεπτό της ζωής σας.

Και όλα τα παραπάνω δεν σας πείσανε και συνεχίζετε να διερωτάστε γιατί να μυηθείτε στο διαλογισμό, απλά σκεφτείτε τον σαν μια δεξιότητα που χρειάζεται πολλή πρακτική και συγκέντρωση. Και είναι πάντα χρήσιμο για τη ψυχική σας υγεία να μαθαίνετε νέες δεξιότητες. Και να θυμάστε, ότι ο διαλογισμός δεν είναι μια θρησκευτική τεχνική που μόνο οι Βουδιστές ή οι Ινδουιστές μπορούν να διεκπεραιώσουν, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής που μόνο ευημερία θα σας προσφέρει. Βρείτε λοιπόν, ένα ήσυχο χώρο στο σπίτι ή στη φύση και αδειάστε όλες σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.