Στράτος και οινοποιείο Κανακάρης εντυπωσίασαν! – Σήμερα η έναρξη των Οινοξενείων  στην παραλία Αιγίου με Ελεονώρα Ζουγανέλη

Τα Οινοξένεια είναι εδώ και ξεκίνησαν δυναμικά στην Αιγιάλεια, με γευστικούς απολαυστικούς συνδυασμούς πιάτων και κρασιών της περιοχής μας.

Πανταχού παρούσα η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Μαρία Παπαχριστοπούλου, που αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενη, αφού φέτος τα Οινοξένεια τιμούν την Κυρά των Αμπελιών, την περίφημη Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα, προϊόν ΠΟΠ της Αιγιάλειας.

Το Σάββατο το βράδυ το εστιατόριο Ρεφραίν, του Στράτου Βαρδάκη στα Ψηλαλώνια Αιγίου και το Οινοποιείο Κανακάρης είχαν την τιμητική τους και στο κατάμεστο εστιατόριο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικά πιάτα σε συνδυασμό με κρασιά του οινοποιείου Κανακάρη και μάλιστα σε ειδικές τιμές για την ημέρα.

Ο Στράτος Βαρδάκης εντυπωσίασε με δύο εξαιρετικά πιάτα: κριθαρότο με καλαμάρι που η γεύση του απογειώθηκε με μαύρη κορινθιακή σταφίδα, κουκουνάρι και μαϊντανό συνοδευόμενο από λευκό κρασί Μαλαγουζιά. Ένα πιάτο που έγινε ανάρπαστο και απέσπασε θετικές κριτικές, φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι από τον ιδιοκτήτη του Ρεφραίν, Στράτο.

Το ίδιο εξαιρετικά σχόλια απέσπασε και το δεύτερο πιάτο του Στράτου, μπιφτέκι με ψητά λαχανικά, το οποίο συνοδευόταν από κρασί Merlot του οινοποιείου Κανακάρης.

Αξίζει να αναφέρουμε  ότι το οινοποιείο βρίσκεται στην περιοχή της Ελίκης και τα κρασιά καλλιεργούνται σε αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου. ‘Ηταν το 1979 όταν ο παππούς, Μιχάλης Κανακάρης, ξεκινήσε την παραγωγή μούστου και κρασιού στην Ελίκη Αιγίου, δουλεύοντας με ποικιλίες σταφυλιών της ευρύτερης περιοχής. Με μόνο τα βασικά εργαλεία στην διάθεση του αλλά με μεγάλη επιμονή, υπομονή και μεράκι, κατάφερε να στήσει ένα μικρό πατητήρι – οινοποιείο και να απολαύσει, σταδιακά, την εμπιστοσύνη των πελατών του τόσο τοπικά όσο και στις όμορες περιοχές. Στη συνέχεια ο γιός του, Γεώργιος, βάζοντας νέους στόχους και μεταλλάσσοντας το μικρό πατητήρι σε ικανό οινοποιείο έφτιαξε ποιοτικότερα κρασιά τα οποία με προσήλωση και προσοχή στην λεπτομέρεια τα έκανε γνωστά πέραν της τοπικής αγοράς σε πολύ ευρύτερες περιοχές. Επί 20 και πλέον έτη συμπορεύτηκαν και ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες που προσέφεραν οι ποικιλίες της περιοχής μας.

Το 2008 αναλαμβάνουν δυναμικά, ως τρίτη γενιά πλέον, ο Μιχάλης και ο Στέφανος Κανακάρης. Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει «Οινολογία και Τεχνολογία ποτών» στα ΑΤΕΙ Αθήνας και Γευσιγνωσία στο WSPC Αθήνας, ο δε Στέφανος είναι απόφοιτος Marketing  ΑΤΕΙ Αθήνας.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

 

Σήμερα η έναρξη των Οινοξενείων  στην παραλία Αιγίου με Ελεονώρα Ζουγανέλη

Με μια διαδρομή στο χρόνο, που ξεκινά από τις ιστορικές σταφιδαποθήκες στην παραλία του Αιγίου και καταλήγει στο νέο λιμάνι και τη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη ξεκινούν τα Οινοξένεια.

Η μεγάλη γιορτή θα ξεκινήσει την Κυριακή 19 Αυγούστου από τις 19:30, στη σταφιδαποθήκη Α. Πετρόπουλου, (Τσίτσα) με εργαστήριο παιδικής δημιουργίας και γνώσης με θέμα τα Οινοξένεια, τη σταφίδα και το αμπέλι. Στις υπέροχες σταφιδαποθήκες, που θα ανοίξουν τις πύλες τους προς το κοινό ύστερα από 100 και πλέον χρόνια, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στο παρελθόν μέσα από την εικαστική ηχητική εγκατάσταση μικτής τέχνικής με τίτλο «Προσοχή εις την Ποιότηταν…» του εικαστικού Βασιλή Ψαρρά με εννοιολογική αφετηρία την μάκινα ως μηχανή γεύσης και πολιτισμού.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί μέσα στις σταφιδαποθήκες στις 20:00, ενώ παράλληλα οι πρωταγωνιστές των Οινοξενείων – τα οινοποιεία – θα υποδέχονται το κοινό για παρουσίαση των οίνων τους και γευσιγνωσία, παραταγμένα κατά μήκος της γραφικής παραλιακής ζώνης του Αιγίου (ανάπλαση). Μέσα στη διαδρομή προς το νέο λιμάνι θα υπάρχει η «γωνιά της σταφίδας» από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) καθώς και «γευστικές στάσεις» με εδέσματα από σταφίδα φτιαγμένα από τα αρτοποιεία της πόλης.

Η κορύφωση της περιήγησης θα γίνει στο χώρο του νέου λιμανιού στις 22:00  με συναυλία από τη μοναδική ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη με τραγούδια που αγαπήσαμε.

Αφού ξεκινήσει το ταξίδι των Οινοξενείων, για ένα γεμάτο δεκαήμερο, τα οινοποιεία που συμμετέχουν παίρνουν τα ηνία και παρουσιάζουν τους οίνους τους σε ειδικές εκδηλώσεις με γευσιγνωσία και άλλα δρώμενα. Πολλές εκδηλώσεις γευστικών συνδυασμών οίνου και φαγητού, παρουσίαση κρασιών των οινοποιείων στα εστιατόρια, δράσεις στα ορεινά, σε πανέμορφα σημεία μέσα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία αλλά και στην παραλιακή ζώνη θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα.

Τα Οινοξένεια τελούν υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της απονομής του Σήματος του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018».