Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου η ετήσια ιερατική σύναξη στο ΚΕΔΙΚ

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου και κατόπιν προσκλήσεώς του πραγματοποιήθηκε χθες στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων η καθιερωμένη ετήσια σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Νωρίτερα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο πρώην Ορφανοτροφείο τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού Μητροπολίτου Σηλυβρίας κυρού Αιμιλιανού, των μακαριστών ιερομονάχων Νικηφόρου Πεζόπουλου, καθηγουμένου Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Νικηφόρου Θεοδωρόπουλου, καθηγουμένου Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Φιλαρέτου Κωνσταντακόπουλου, καθηγουμένου Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, των μακαριστών ιερέων π. Γεωργίου Μπίρμπα, προϊσταμένου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων, π. Παναγιώτη Καραθανάση, εφημερίου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων, π. Ιωάννου Κρίγκου, εφημερίου Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Χόβολης, π. Ανδρέου Σωτηρόπουλου, εφημερίου Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Άρμπουνα και π. Ιωάννου Φιλιππόπουλου, εφημερίου Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κουνινάς, του διευθυντού τού ΚΕΔΙΚ Βασιλείου Ζήσιμου που φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από την κοίμησή του και της εθελόντριας του Ιδρύματος Χρυσαυγής Αγγελακοπούλου.

Στη συνέχεια στην αίθουσα ομιλιών του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε η σύναξη των ιερέων. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος, αρχικά ενημέρωσε τους κληρικούς για τις δύο τελευταίες εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως και συγκεκριμένα για τα βιβλία «Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Αιμιλιανός Τιμιάδης (1916-2008)» και «Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουναίνοις».

Αναφερόμενος στο πρώτο βιβλίο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε πως αποτελεί εξόφληση χρέους σεβασμού, αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ασκητικό, ακτήμονα, σοφό και σεμνό μακαριστό Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ζητώντας από τους ιερείς να το προμηθευθούν και να το αναγνώσουν, ώστε να λάβουν γνώση για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο τού κυρού Αιμιλιανού, ενός πραγματικού και άξιου εργάτη του Ευαγγελίου.

Όσον αφορά στο δεύτερο, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε πως εξεδόθη κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και με σκοπό να καταστήσει γνωστό στους πιστούς της περιοχής (και όχι μόνο) τον Νεομάρτυρα Νικόλαο τον εν Βουναίνοις, στην ιερά μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένα 18 εξωκκλήσια και παρεκκλήσια Ιερών Ναών της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων.

       Ακολούθως, και αφού ευχαρίστησε τους ιερείς για το ποιμαντικό τους έργο στην ιστορική αυτή επαρχία, τους ζήτησε να αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς το ποίμνιό τους, δίδοντας μαρτυρία Χριστού προς πάντας, εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και θυσιαστική αγάπη.

«Στην εποχή μας ο άνθρωπος όλο και πιο πολύ απομακρύνεται από τον Χριστό! Και τότε ο χωρίς τον Χριστό στην καρδιά του άνθρωπος είναι ικανός για όλα! Αυτό, δυστυχώς πλέον, το ζούμε κάθε μέρα… Η κοινωνία μας μεταβάλλεται όλο και πιο πολύ σε μια… ζούγκλα θηρίων, όπου ο ένας είναι έτοιμος να κατασπαράξει τον άλλον! Επαληθεύεται συνεχώς το ρητό των Λατίνων «Homo hominis lupus est», δηλ. «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος»! Ο Χριστός μας πλέον είναι ο μεγάλος εξόριστος από την ελληνική κοινωνία!», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, παρουσιάζοντας μία σειρά σύγχρονων παραδειγμάτων, διά των οποίων αποδεικνύεται περίτρανα μια καθημερινώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, δηλ. μια συνεχώς αυξανόμενη απομάκρυνση του σημερινού ανθρώπου από το δρόμο του Θεού.

Και συνέχισε: «Όταν όμως ο άνθρωπος επιστρέψει στο δρόμο του Θεού, όταν επανέλθει στους κόλπους της Εκκλησίας, όταν αρχίσει να αγωνίζεται τον καλόν αγώνα της αρετής, όταν εξομολογείται, όταν εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή, όταν μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων, όταν μελετά το λόγο του Θεού, δηλ. την Καινή Διαθήκη, τους βίους των Αγίων, πνευματικά βιβλία κλπ., τότε αλλάζει ο τρόπος της ζωής του. Ο Χριστός επανέρχεται και στήνει και πάλι το θρόνο Του στην καρδιά μας, οπότε αλλάζουν όλα, δηλαδή και η καθημερινή συμπεριφορά μας και η μορφή μας! Ο Χριστός μάς μεταμορφώνει! Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ζητώ να αντισταθείτε! Αγωνισθείτε ώστε να επανέλθει στις καρδιές των συνανθρώπων μας ο Χριστός. Ετοιμαστείτε να πεθάνετε για τον Χριστό, ώστε να επιβιώσει η Εκκλησία μας!».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ενημέρωσε τους ιερείς ότι είναι η τελευταία ιερατική σύναξη που πραγματοποιείται στα Καλάβρυτα υπό την δική του πνευματική ποιμαντορία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει η απόφασή του για αποχώρηση από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αλλά λαμβάνει μια μικρή παράταση, έως το τέλος του χρόνου. Οι λόγοι είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών που αφορούν τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου και το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής, αλλά και η δικαστική διαμάχη του με αντιδίκους εννέα ομοφυλόφιλους, καθώς επιθυμία του είναι να δικασθεί ως ενεργεία Μητροπολίτης κατά την εκδίκαση της έφεσης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος απένειμε ευαρέσκεια στους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Δαμιανό Σταυρίδη, π. Χαράλαμπο Μουρίκη, π. Αγαθόνικο Τσάκαλο και π. Στυλιανό Καπράλο, διά την επί σειρά ετών ποιμαντική διακονία τους στους ασθενείς του Νοσοκομείου Αιγίου.

Αμέσως μετά τη λήξη της ιερατικής συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Καλλιμανοπουλείου κ. Νικόλαο Παπαχριστόπουλο, επισκέφθηκε τους τροφίμους τού Ιδρύματος οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, ενώ επιθεώρησε και τους χώρους εργασιών ανακαίνισης των πτερύγων, ενός έργου που προχωρά με πολύ γρήγορο ρυθμό και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ