Εξαγγελίες Τσίπρα χωρίς αντίκρισμα για γκρέμισμα 3.200 αυθαιρέτων

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Χωρίς αντίκρισμα είναι οι πριν λίγα λεπτά εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το γκρέμισμα 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική. Ο πρωθυπουργός, είναι προφανές, πως προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για την τραγωδία στο Μάτι, δομώντας άμυνες επάνω στα αυθαίρετα. Το κόμμα που όσο κανένα άλλο πολέμησε στο παρελθόν το γκρέμισμα των αυθαιρέτων προς άγραν ψήφων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για… λαϊκές κατοικίες, σήμερα δήθεν παίρνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της πολεοδομικής νομιμότητας, χωρίς να έχει αναφωνήσει ακόμα ένα “mea culpa” για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι και τη στιγμή που η Ανατολική Αττική καλύπτεται από τη.. βαριά σκιά των δεκάδων νεκρών της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου, η κυβέρνηση ποντάρει τα ρέστα της στο αφήγημα της αυθαίρετης δόμησης, χωρίς να έχει ανοίξει καν τη συζήτηση για την απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Λαύριο με τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Υποδομών, της περιφερειάρχη Αττικής, των δασαρχών της Αττικής, τους γενικούς διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επιχειρεί να απεγκλωβιστεί πολιτικά και επικοινωνιακά από το βάρος των συνεχιζόμενων καταγγελιών και υπόσχεται να πράξει τώρα (μετά τη μαύρη Δευτέρα στο Μάτι) όσα όλα το οικοδόμημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έπραξε στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του. Για πολλοστή φορά, πάντως, από το δημόσιο λόγο του απουσίαζε η έκφραση “συγγνώμης” προς τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η…χρονοκαθυστερημένη υλοποίηση αποφάσεων για την αυθαίρετη δόμηση μετατρέπεται σε… κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα λάθη και τις παραλείψεις. Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “πιθανά λάθη και παραλείψεις” και τέσσερα από τα κεντρικά πρόσωπα εκείνων των ημερών παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Από το Λαύριο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 20 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. “Ο πόνος γεννάει την ευθύνη να μην μείνουμε στα έργα. Αλλά να αναλάβουμε δράση. Για να μην ζήσουμε άλλη τραγωδία. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων. Και πρώτη από όλες πρέπει να αναλάβει δράση η πολιτική ηγεσία του Τόπου. Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα. Όμως, έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις και οι τομές ή έμειναν στα λόγια και στις εξαγγελίες. Οι κατά καιρούς ηγεσίες πόνταραν στη λήθη. Σήμερα δε μπορούμε, δεν πρέπει και δε θα πάμε βήμα παρακάτω με οδηγό τη λήθη”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, που έδωσε τη δική του ερμηνεία στον όρο “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” (όρος που ξεπερνάει την απόδοση απτών ευθυνών για όσα διαδραματίστηκαν στην Ανατολική Αττική) ανέφερε πως δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, για να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις. “Οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Να χτυπήσουμε τη γροθιά και να γκρεμίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Το χάος την αυθαίρετης δόμησης δε μπορεί να γίνεται ανεκτό. Οτιδήποτε αποτελεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος στους νεκρούς μας. Στις επόμενες γενεές. Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν σε νέα βάση, που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον, το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων. Για το σύνολο των οικισμών θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για το “πότε ξανά” να παραμείνει…Χρειάζεται η στήριξη των κατοίκων. Όλης της Ελλάδας. Το συλλογικό συμφέρον μίας κοινωνίας δε μπορεί να υποτάσσεται στους ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστροφές”, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον κ. Τσίπρα, πάντως, βολικό… λιμάνι μπροστά στην πολιτική και επικοινωνιακή μέγγενη που πλήττει καίρια τη συγκυβέρνηση είναι η μετάθεση των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ρηθέν “είμαι αποφασισμένος να αναλάβω τις ευθύνες” παίρνει… παράταση και πηγαίνει με τον αραμπά. Ο ίδιος, τη στιγμή που το Μάτι μετράει 91 νεκρούς, ισχυρίστηκε ότι αναλαμβάνει ευθύνες που μπορεί και να μην του αναλογούν. Και πέρασε στην όχθη της επίθεσης κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να… σώσει οτιδήποτε εάν σώζεται από το βάρος του…στραπάτσο. “Δεν αρκεί η βούληση της κυβέρνησης. Χρειάζεται μία πλατιά δέσμευση της ίδιας της κοινωνίας. Σε ό,τι μας αφορά ας είναι όλοι βέβαιοι ότι την ευθύνη για την τραγωδία που αναλάβαμε ως κυβέρνηση, δεν την κατανοούμε ως κάποια λεκτική υπεκφυγή, αλλά ως μία μάχη, για να λυθούν χρόνια προβλήματα. Γιατί όλοι ξέρουμε πως μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν στο καταστροφικό και επικίνδυνο οικιστικό παρόν ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος. Δεν τα λέω αυτά, για να κρυφτούμε πίσω από την οικιστική βόμβα που κληρονομήσαμε. Για να καλύψουμε ευθύνες. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβουμε τις ευθύνες. Αλλά ευθύνη σημαίνει σύγκρουση και μάχη. Θα περίμενα μία δόση αυτοκριτικής από όσους κυβέρνησαν τη χώρα για τέσσερις δεκαετίες. Οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Μία μικρή δόση αυτοκριτικής”, ανέφερε.

capital.gr