Όλη η αλήθεια για το ανθρακούχο νερό

Ορισμένοι έχουν αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό νερό με ανθρακούχο. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ή απλά σας αρέσει να καταναλώνετε πολύ ανθρακούχο νερόκαι οι γύρω σας όλο και κάτι επικριτικό βρίσκουν να σας πουν, τότε δείτε παρακάτω πώς καταρρίπτονται οι 3 βασικοί μύθοι γύρω από αυτό, ώστε να ξέρετε να απαντάτε καταλλήλως.

Το ανθρακούχο καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, το pH του ανθρακούχου (με ανώτατο όριο το 5) είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν βλάπτει το σμάλτο των δοντιών. Δεν ισχύει το ίδιο με τα υπόλοιπα ανθρακούχα ποτά (τύπου κόλα). Σε κάθε περίπτωση, πριν αγοράσετε ένα ανθρακούχο νερό, να κοιτάζετε στα συστατικά του για τυχόν πρόσθετα σάκχαρα ή χρωστικές και οξέα.

Το ανθρακούχο μειώνει το ασβέστιο στα οστά, προκαλώντας ακόμη και οστεοπόρωση

Πράγματι, υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών συνδέεται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ωστόσο αυτό αφορά κυρίως σε αφεψήματα τύπου κόλα και όχι σε όλα τα ανθρακούχα. Επιπλέον, υπάρχει και μία έρευνα στην οποία οι ερευνητές έδιναν στη μία ομάδα συμμετεχόντων να πίνουν ένα λίτρο ανθρακούχο νερό την ημέρα και στην άλλη ένα λίτρο ανθρακούχο την ημέρα για διάστημα μέχρι και 8 εβδομάδων. Σε καμία από τις δύο ομάδες δεν διαπιστώθηκε καμία απώλεια οστικής πυκνότητας.

Το ανθρακούχο δεν ενυδατώνει όσο το φυσικό μεταλλικό νερό

Λάθος και αυτή η αντίληψη, όπως αποδεικνύει μελέτη της Ακαδημίας της Οξφόρδης. Επιπλέον, η Αμερικανική Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής συνέκρινε το ανθρακούχο νερό με άλλα δημοφιλή ποτά (κόλα, χυμοί, τσάι, καφές, γάλα) και κατέληξε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά στην ενυδάτωση. Ναι, κατά πάσα πιθανότητα έως σήμερα είχατε ακούσει ότι ο καφές και το τσάι αφυδατώνουν τον οργανισμό όμως οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όταν τα ποτά αυτά καταναλώνονται με μετριοπάθεια.