Με επιτυχία οι πτυχιακές – διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Οι μαθητές της Σχολής, αφού απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα υπό εξέταση μουσικά τους κομμάτια, κρίθηκαν ικανοί και έλαβαν άπαντες τον βαθμό «άριστα» από την εξεταστική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν ο κ. Γρηγόριος Κακούρης (Διευθυντής και πρόεδρος της επιτροπής), οι καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής κ. Διαμαντής Μαυραγάνης, κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς, κ. Βασίλειος Μπίκος, κ. Γρηγόριος Πετράτος και κ. Γεώργιος Κουμπανάκης, η εκπαιδευτικός κ. Ζουμπουλιά Σπυροπούλου (ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού) και ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος (ως εκπρόσωπος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως).

Πτυχίο Ιεροψάλτου έλαβαν οι Παναγιώτης – Ταξιάρχης Παπαδόγιαννης, Κωνσταντίνος Καραφλός, Κωνσταντίνος Δημήτρουλας, Ιωάννης Λιαπόπουλος, Δημήτριος Μιχαλόπουλος, Γεώργιος Τσοκανάς, Ανάργυρος Σωτηρόπουλος, Σπυρίδων Αλεξόπουλος, Χρύσα – Μαρία Αθανασίου, Μαρία Αθανασίου, Κωνσταντίνα Βλάχου, Ζαμπία Μπραουδάκη, Καικιλία Γιαννακοπούλου, Πηνελόπη Τρεμπέλα, Άννα Μιχαλοπούλου και Ελένη Παραλαμπίδου.

Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν οι Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Νικόλαος Σπηλιόπουλος, Ιωάννης Σκαλτσής, Μαρία Καΐπη και Σπυρίδων Κακούρης.

Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν οι Δαμιανός Σταυρίδης, Παναγιώτα Τσαγκάρη και Γεωργία Ροβηλου.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λειτουργεί από το 1987. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια διευθυντής ήταν ο Σπυρίδων Υφαντής. Είχε δημιουργήσει Χορωδία η οποία, υπό τη διδασκαλία του, συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις όπως εορτές Χριστουγέννων, λήξεις κατηχητικών, πλαισίωση ομιλιών κ.α.

Από το 1991 ανέλαβε Διοικητικός Διευθυντής της Σχολής ο κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς και Μουσικοδιδάσκαλος ο κ. Βασίλειος Μπίκος ο οποίος έχει την ευθύνη και τη διδασκαλία της Χορωδίας. Από το 1997 αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο κ. Γρηγόριος Κακούρης και η Σχολή λειτουργεί με νέα μορφή, αφού αναγνωρίστηκε από το Κράτος. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, το 2000 δημιουργήθηκε παράρτημα της Σχολής στα Καλάβρυτα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εμφανίσεις της Χορωδίας σε διάφορες εκδηλώσεις με την καθοδήγηση του κ. Μπίκου και διάχυτο είναι το αίσθημα της ικανοποίησης από την έντονη παρουσία πολλών νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών-τριών στα ιερά αναλόγια των Ιερών Ναών της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων.