Περιοδεία του ΚΚΕ Αχαΐας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πολύμορφη δράση ανέπτυξε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Δήμου Αιγιάλειας προβάλλοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την διαχείριση των απορριμμάτων  .

Στο επίκεντρο των ομιλιών, περιοδειών σε γειτονιές , χωριά και εργασιακούς χώρους βρέθηκαν οι εξελίξεις  γύρω από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας  και η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στην πόλη του Αιγίου και στα χωριά της Αιγιάλειας. Το ΚΚΕ στηρίζει ως δίκαιο τον αγώνα των λαϊκών στρωμάτων της Αιγιάλειας για την προάσπιση της υγείας τους και του περιβάλλοντος και ζητά να δρομολογηθεί το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας , να ανακοινωθεί από Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο ολοκληρωμένος σχεδιασμός με βάση τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς ιδιωτικοποίηση, με μείωση των ανταποδοτικών τελών και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει λύση με λαϊκούς αγώνες που έχουν ανατρεπτικό περιεχόμενο και πλαίσιο αιτημάτων σε σχέση με τις αιτίες που γενούν το πρόβλημα .

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας ουσιαστικά ως ανεξέλεγκτης χωματερής  και η άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει με αρνητικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον οφείλεται στην εμπορευματοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθούν οι Κυβερνήσεις πρώην και νυν του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτέλεσμα είναι οι Δήμοι όπως και της Αιγιάλειας να μην έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό από το κράτος και να προχωρούν στην παράδοση της αποκομιδής σε ιδιώτες . Με το ποσό του 1.200.000 ευρώ επιβαρύνθηκαν οι λαϊκές οικογένειες της Αιγιάλειας για την αποκομιδή των απορριμμάτων μέσω των ανταποδοτικών τελών για το διάστημα μόλις ενός εξαμήνου.

Η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή , η κομποστοποίηση με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από τον Δήμο  που θα μείωναν δραματικά τον όγκο των απορριμμάτων δεν επιλέγονται γιατί μειώνουν το τονάζ των μεταφερόμενων απορριμμάτων και συνεπώς τα κέρδη του εκάστοτε εργολάβου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η όξυνση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αποτελεί πρωτοτυπία της Αιγιάλειας αλλά εκφράζεται σε πολλές περιοχές της χώρας που δείχνει τις κυβερνητικές ευθύνες  και αποτελεί αποτέλεσμα του συνολικού κρατικού σχεδιασμού με επίκεντρο τα κέρδη των επιχειρηματικών  ομίλων.

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την στρατηγική σύμπλευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ , όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών Φάμελου , με την Δημοτική Αρχή του Παναγόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και την μείζονα αντιπολίτευση του Θεοδωρακόπουλου (ΝΔ) καθώς και την  Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ) , που συμφωνούν και επιμένουν στην ίδια λογική που οδήγησε ως εδώ τα πράγματα δηλαδή της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα οι λαϊκές οικογένειες να κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε νέα υπέρογκα χαράτσια χωρίς να λυθεί το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.  

Η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή , η κομποστοποίηση και ήπιες παραπέρα επεξεργασίες αποκλειστικά από τις Δημοτικές Υπηρεσίες μπορούν να μειώσουν δραματικά τον όγκο των απορριμμάτων ,  και το υπόλειμμα να πάει για υγειονομική ταφή σε επίπεδο νομού η και Περιφέρειας χωρίς να ανοίγουν « πληγές» σε πολλαπλά σημεία.

Το λαϊκό κίνημα οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή . Να απορρίψει προτάσεις για κατασκευή εργοστασίων φαραωνικού τύπου (πχ ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο) Καμία εμπιστοσύνη στους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που μοναδικό τους κριτήριο έχουν τα υπερκέρδη τους, καμία εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και εξωκοινοβουλευτικά οπορτουνιστικά σχήματα τύπου ΛΑΕ ΄, που σιγοντάρουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μπροστά και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Να απαιτήσουν  μείωση των ανταποδοτικών τελών με στόχο  την οριστική κατάργηση τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαϊας και τα στελέχη της τόνισαν πως και η ανακύκλωση μπορεί να δοθεί σε ομίλους που είναι ισχυρά οικονομικά λόμπυ και άρα χρειάζεται να αντιταχθεί ο λαός συνολικά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς να πέφτει στην παγίδα να στοιχίζεται πίσω από τα διάφορα κεφάλαια.

Κατάγγειλανεπίσης την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την τρομοκρατία και την καταστολή που ασκεί απέναντι στο λαϊκό κίνημα και απαίτησαν να αθωωθούν τα 4 άτομα της Επιτροπής αγώνα των κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, που διώκονται.

Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής με την αναρχία του και την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι σύμφυτος με την υπερπαραγωγή σκουπιδιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων.

Το οξυμμένο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια αποδεικνύει τα όρια και την αδυναμία της καπιταλιστικής οικονομίας να λύσει προς όφελος του λαού τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί.  Επιβεβαιώνει  την ανάγκη ο αγώνας για την ορθολογική διαχείρισή των απορριμμάτων να δεθεί με την πρόταση του ΚΚΕ ότι η οριστική λύση του προβλήματος προς όφελος του λαού και των αναγκών του θα δοθεί σε ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική τάξη στην εξουσία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα υπηρετεί ισόρροπα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.