Τουρκία απειλεί ΗΠΑ με “όπλο” το Ιντσιρλίκ για τα F-35

Εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν την παροχή των μαχητικών F-35 για την τουρκική πολεμική αεροπορία, τότε η Άγκυρα θα αναζητήσει αεροσκάφη “από άλλη πηγή”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας εμμέσως με κλείσιμο της νατοϊκής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

“Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να λάβουν μέτρα για τη (σ.σ. συριακή) Μάνμπιτζ, την έκδοση του Γκιουλέν… Ο λαός μας, όταν έρχονται στο προσκήνιο αυτά τα ζητήματα, λέει: Κλείστε (σ.σ. για τις ΗΠΑ) τις βάσεις στο Ιντσιρλίκ και στο Κουρετσίκ”, ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στο δίκτυο A Haber.

Σε ό,τι αφορά τα μαχητικά F-35, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για συμβόλαια τα οποία έχουν δημιουργήσει νομική δέσμευση για την παράδοσή τους.

“Εάν ωστόσο δεν υπάρξει παροχή αυτών των μαχητικών στην Τουρκία, θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας από άλλη πηγή”, ξεκαθάρισε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το δίκτυο NTV, αναφέροντας ως εναλλακτικές τη Ρωσία ή και κάποια άλλη χώρα – μέλος του NATO πλην των ΗΠΑ.

Τα σχέδια της Τουρκίας για αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 έχουν δημιουργήσει σε Αμερικανούς ιθύνοντες “δεύτερες σκέψεις” σχετικά με την παροχή των F-35 στην τουρκική αεροπορία