Πυροβολισμοί στη Λιέγη: Δεν αποκλείουν το κίνητρο της τρομοκρατίας οι Αρχές

Όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών, αναφορικά με την επίθεση ενόπλου στην Λιέγη το πρωί της Τρίτης, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και δύο τραυματίες.

Ο ένοπλος, άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο αστυνομικούς κι έναν διερχόμενο πολίτη, ενώ στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να διαφύγει, οχυρώθηκε σε κτίριο κρατώντας ως όμηρο μια γυναίκα. Λίγο αργότερα έπεσε και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε Αλλάχ Άκμπαρ –ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά– και η βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF ανέφερε πως οι ερευνητές πιστεύουν πως ο επιτιθέμενος θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τρομοκρατικό κίνητρο.

 

Το εθνικό κέντρο αντιτρομοκρατικών κρίσεων, το οποίο, όπως ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν, παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε πως το κίνητρο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και ερευνά και άλλες πιθανές αιτίες του συμβάντος.

 

«Είναι (η τρομοκρατία) μία από τις ερωτήσεις στο τραπέζι, αλλά για την ώρα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου κρίσεων.

 

Άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης επιβεβαίωσε πως οι δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και πως ο ένοπλος «εξουδετερώθηκε», αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες του συμβάντος