Ανοιχτό το Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου την Παρασκευή 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Την Παρασκευή 18 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (ICOM) το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα με δωρεάν είσοδο.

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό του εορτασμού: «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς». Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή) και την ενίσχυση του μορφωτικού τους χαρακτήρα.