Παρουσιάστηκε το βιβλίο του π. Χρήστου Τσάκαλου: «Η διαδρομή της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Αιγίου στην Ιστορία και τον Χρόνο»

Σε μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής η παρουσίαση του βιβλίου που συνέγραψε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος με τίτλο «Η διαδρομή της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Αιγίου στην Ιστορία και τον Χρόνο». Ενός πονήματος που πραγματεύεται την πορεία μίας πολύ σημαντικής Ενορίας τής πόλεως αλλά και τον προσωπικό αγώνα του πατρός Χρήστου να υλοποιήσει ένα μεγαλόπνοο έργο, την οικοδόμηση του νέου περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου που αποτελεί εδώ και λίγα χρόνια ένα πραγματικό «κόσμημα» του Αιγίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον νέο Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, ο οποίος «πλημμύρισε» από εκατοντάδες ευλαβών πιστών, ενοριτών και μη, οι οποίοι προσήλθαν για να συγχαρούν μα και να ευχαριστήσουν τον επί 38 συναπτά έτη εφημέριο της Ενορίας, που την έχει αναδείξει πλέον σε μία μεγάλη πνευματική οικογένεια, έχοντας γίνει πνευματικός πατέρας, φίλος και αδελφός όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της περιοχής. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο πατήρ Χρήστος Τσάκαλος, ως ακάματος εργάτης τού Ευαγγελίου και άξιος γεωργός τού αμπελώνος του Κυρίου μας, είχε, έχει και θα έχει έναν και μοναδικό στόχο στη διακονία του: Τον άνθρωπο και τη στήριξή του στα δύσκολα! Προμετωπίδα δε όλων αυτών ήταν, είναι και θα είναι ο Ιερός Ναός τής… καρδιάς του, ο Άγιος Αθανάσιος Αιγίου!

Η εκδήλωση, τον άψογο συντονισμό της οποίας είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, ξεκίνησε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής υπό τον μουσικοδιδάσκαλο κ. Βασίλειο Μπίκο.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, αλλά και των δημάρχων Αιγιαλείας κ. Αθανασίου Παναγόπουλου και Καλαβρύτων κ. Γεωργίου Λαζουρά.

«Κάθε φορά που έρχομαι εδώ δοξάζω τον Θεό και αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν έχει διάθεση δημιουργίας και προσφοράς. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο πατήρ Χρήστος Τσάκαλος, ο οποίος με αυταπάρνηση δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια και παρέδωσε αυτή την ευλογία στην περιοχή μας!», σημείωσε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, χαρακτηρίζοντας τον επί σειρά ετών στενό του συνεργάτη στη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως ως πρότυπο ιερέως αλλά και οικογενειάρχη, για τον οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται και να δοξάζει τον Θεό επειδή τον έχει δίπλα του. «Η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα όπου καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον π. Χρήστο και τους συνεργάτες του, διότι κατάφεραν τον συγκεκριμένο άθλο, να ανεγείρουν δηλαδή τον νέο Ιερό Ναό τού Αγίου Αθανασίου, κατόπιν πολλών αιματηρών αγώνων και προσπαθειών. Και τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την πολυσχιδή προσφορά τους στη τοπική μας Εκκλησία», κατέληξε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Ως έναν άνθρωπο που ακολούθησε τον δρόμο της ιεροσύνης όχι για να αποκατασταθεί επαγγελματικά αλλά επειδή αγάπησε τον Χριστό και την Εκκλησία χαρακτήρισε τον π. Χρήστο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, κάνοντας λόγο για έναν άξιο, πολυπράγμονα και δημιουργικό ιερέα που μέσα από την εμπεριστατωμένη αυτή συγγραφική του εργασία φανερώνει την αγάπη και το πάθος του για την πρόοδο και την ανάδειξη της Ενορίας τού Αγίου Αθανασίου Αιγίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε πως η ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου της Αιγιάλειας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία στηρίζει κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενώ ο δήμαρχος Καλαβρύτων συνεχάρη τον π. Χρήστο για την ιδέα, την έμπνευση αλλά και ανέγερση του εν λόγω Ιερού Ναού, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί «στολίδι» και μας κάνει να αισθανόμαστε πως… ανεβαίνουμε στον ουρανό!

  Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη και την φιλόλογο – ιστορικό κ. Βάνα Μπεντεβή, ενώ παράλληλα προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό το οποίο είχε επιμεληθεί ο καθηγητής Μουσικής κ. Παναγιώτης Σπηλιόπουλος.

Ο π. Ιωακείμ έκανε λεπτομερή αναφορά στο περιεχόμενο του συγγραφικού έργου, ενώ η κ. Μπεντεβή αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η εν λόγω έκδοση για την ιστορία του τόπου, κάνοντας λόγο για συγγραφική μαεστρία του π. Χρήστου. Παράλληλα, επισήμανε τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον εφημέριο της Ενορίας, χαρακτηρίζοντας το έργο του μνημειώδες, έτσι όπως αρμόζει σε ένα μνημειώδες θρησκευτικό προσκύνημα, όπως είναι ο περικαλλής Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον π. Χρήστο Τσάκαλο, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι με τη Χάρη του Θεού και τη βοήθεια του Αγίου Αθανασίου έκανε το χρέος του, καταγράφοντας την ιστορία ενός Ναού τον οποίο διακονεί 38 ολόκληρα χρόνια.

Αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος τον διατήρησε στη συγκεκριμένη Ενορία για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες δίδοντάς του έτσι πεδίο δράσης ώστε να κινηθεί με άνεση μέσα στον ποιμαντικό του χώρο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους συνεργάτες του, μα κυρίως σε όλους τους ενορίτες, με τους οποίους, όπως είπε, έχει συνδέσει το όνομά του, την παρουσία του και τη διακονία του.

Τέλος, σε όλους προσφέρθηκε δωρεάν το βιβλίο, καθώς το κόστος της εκδόσεώς του καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος από το δήμο Αιγιαλείας.