Πυροπροστασία στο Δήμο Αιγιάλειας: Πλεονάζει η… ετοιμότητα, απουσιάζουν τα κονδύλια

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου όπου σύµφωνα και µε διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απαγορεύεται το άναµµα φωτιάς έως και τις 31 Οκτωβρίου, σε δάση, δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές και αγροτικές εκτάσεις.

Πολλοί ∆ήµοι ανά τη χώρα εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχει συντονισµός και καλή πρόθεση για οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο απουσιάζουν τα κονδύλια.

Η αντιπυρική περίοδος µπορεί να ξεκίνησε ωστόσο παρατηρούνται πολλές ελλείψεις και προβλήµατα που απ’ ότι φαίνεται θα δυσκολέψουν το έργο των πυροσβεστών. Η έλλειψη κονδυλίων στα οχήµατα και σε υλικά είναι ορατά.

Μόνο 119.000 ευρώ στο ∆ήµο Αιγιάλειας

Στο δηµοτικό συµβούλιο της π. Πέµπτης αναφορά έγινε και στην αποδοχή πίστωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών για «κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας έτους 2018». Το συγκεκριµένο κονδύλι είναι το ίδιο τα τελευταία χρόνια και φυσικά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του δήµου που αφορά τον καθαρισµό των αγροτοδασικών δρόµων και την αγορά των µηχανηµάτων.  Όπως κάθε χρόνο ο καθαρισµός γίνεται µέσω ιδιωτών και Περιφέρεια και ∆ήµος ζητούν τη συµµετοχή του αγροτικού πληθυσµού, αλλά και των πολιτών για να εφαρµόσουν τα προληπτικά µέτρα.

Εθελοντικές οµάδες προστασίας

Υπάρχουν πολλοί Αιγιαλείς οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες εθελοντικές οµάδες προστασίας, όπως ο “Αχαιός” οι οποίοι µε δικά τους έξοδα προσπαθούν να προστατεύουν τα δάση µας κάνοντας ακόµα και περιπολίες, είτε ενηµερώνοντας τους πολίτες για τα µέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν στα χωράφια τους, όπως καθαρισµός από τα ξερόχορτα κά.

Παίρνουν πρωτοβουλίες  οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων

Στη σωστή κατεύθυνση και οι πρωτοβουλίες που παίρνουν Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων όπως ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παρασκευής Τάκης Καρανικόλας, αφού µε αρκετούς συµπολίτες του, καθάρισααν το µονοπάτι από την Παρασκευή προς την Κουνινά και Ρακίτα, την Κυριακή 29 Απριλίου.

Σχεδιασµός και ετοιµότητα

Οι ∆ήµοι συζητούν κρίσιµα ζητήµατα σχετικά µε την προετοιµασία, τον σχεδιασµό, τους µηχανισµούς, τα µέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιµετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η ετοιµότητα των αρµόδιων φορέων σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασµού ανά νοµό, θέµατα πρόληψης, ευαισθητοποίησης του κοινού, καθαρισµού της παρεδαφιαίας βλάστησης και συντήρησης των δασικών δρόµων, είναι πρώτα στην ατζέντα, αλλά όλοι τονίζουν ότι τα χρήµατα δεν επαρκούν. Η απουσία των κονδυλίων είναι ορατή, σε αντίθεση µε την προφορά και τον εθελοντισµό που πλεονάζουν.

Ας ελπίζουµε το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει οµαλά και να µην δούµε µεγάλες φωτιές στη χώρα και ούτε φυσικά στην περιοχή µας.

 

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”