Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου: “Για περισσότερο από 2 μήνες ο Δήμος έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών συνέπειες”

Επιστολή προς το Δήμο Αιγιάλειας και κοινοποίηση προς τα αρμόδια υπουργεία, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου με θέμα την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων όπου αναφέρονται τα εξής:

-“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου έχει εκδώσει 2 δελτία τύπου το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρώτο με αρ. πρωτ. 17595/17.11.17 και θέμα ΧΥΤΑ Αιγείρας και το δεύτερο με αρ. πρωτ. 17669/19.3.18 και θέμα Ώρα μηδέν για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας.

Επανερχόμαστε γιατί αν και έχουν κινητοποιηθεί ως ένα βαθμό, ο Δήμος Αιγιάλειας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Εσωτερικών, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Εσωτερικών, καθώς και πλήθος άλλων κυβερνητικών παραγόντων φορέων συλλογικοτήτων κ.α., λύση βιώσιμη μακροπρόθεσμη σύγχρονη και με περιβαλλοντολογικούς όρους, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η διαιώνιση του τόσο σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων συνολικά στη χώρα μας, που άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σημαντικό βαθμό έχουν λύσει από δεκαετίες, προσφέροντας στις τοπικές τους κοινωνίες μια ολοκληρωμένη αντίληψη στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι έχει οικονομικά συμφέροντα τέτοια, που όλες οι κυβερνήσεις μας της τελευταίας τουλάχιστον 30ετίας αποφεύγουν να τα θίξουν.

Άμεσα πρέπει να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στο θέμα των απορριμμάτων όλης της Αιγιάλειας που για περισσότερο από 2 μήνες έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών συνέπειες. Ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας φαίνεται ότι έχει επιτελέσει υπέρ το δέον το λόγο ύπαρξής του και χρειάζεται εργασίες συντήρησης με σταδιακό κλείσιμο. Μέθοδοι ελαχιστοποίησης του συνολικού όγκου των απορριμμάτων υπάρχουν δοκιμασμένες και αποτελεσματικές χαμηλού κόστους με διαλογή στην πηγή, με διαχωρισμό, με κομποστοποίηση. Εάν δεν ξεκινήσουμε σήμερα, σε λίγους μήνες το πρόβλημα θα γιγαντωθεί και πάλι και οι συνέπειες κάποια στιγμή θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο με πιθανή εμφάνιση επιδημιών και λοιμώξεων από έντομα και τρωκτικά, που θα θυμίζουν μεσαίωνα!

Καλούμε όλους όσους και παραπάνω αναφέραμε να ενσκήψουν με πραγματική διάθεση ολιστικής επίλυσης ενός προβλήματος που δεν είναι αποκλειστική ευθύνη ενός Δημάρχου, αλλά κυβερνητικής επιλογής που στόχο θα έχει τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων όλης της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος, υπό το πρίσμα κεντρικού κρατικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και κρατικής χρηματοδότησης.

 

Για το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Σ. Κοίλιας                            Α. Υφαντή

 

Κοινοποίηση:

   Υπουργείο Υγείας

   Υπουργείο Περιβάλλοντος

   Υπουργείο Εσωτερικών

   Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Εσωτερικών

   Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

   Εισαγγελέα Αρείου Πάγου”