Οι γιατροί στα όριά τους – Εξοντωτικές εφημερίες με εντέλλεσθε & υπεύθυνες δηλώσεις

Πιεσμένοι και καταπονημένοι περισσότερο από ποτέ είναι οι γιατροί της χώρας, οι οποίοι καλούνται πλέον να στηρίξουν και τα εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών του ΕΣΥ.

Σαν να μην έφθανε όλη η στήριξη τόσα χρόνια Μνημονιακής Πολιτικής, μιας πολιτικής που γονάτισε στην κυριολεξία τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος ωστόσο προς τιμήν του στήριξε και εξακολουθεί να υποστηρίζει και να βάζει τεράστια πλάτη στους πολίτες, στους ανασφάλιστους, στις ευπαθείς ομάδες, στους πρόσφυγες!

Οι γιατροί ζητούν μόνιμες προσλήψεις οι οποίες θα δώσουν ανάσα και αξιοπρέπεια όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και στους ασθενείς, και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Τώρα εκτός από το «να βάλουμε πλάτη» θέλουν και ενυπόγραφα να δηλώσουμε ότι συμφωνούμε να δουλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης. Παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας όπου σταθεί και όπου βρεθεί «για τη σημαντική μαζική ένεση ανθρώπινου δυναμικού που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Υγεία» η πραγματικότητα τον διαψεύδει καθημερινά, τονίζει χαρακτηριστικά η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών. Και προσθέτει:

«Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…» ότι σε πολλά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια αλλά όχι μόνο, οι γιατροί κάνουν έως και 15 εφημερίες το μήνα για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι εφημεριακές ανάγκες εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης που υπάρχει. Για να κάμψουν τις αντιδράσεις για τις άθλιες συνθήκες εφημέρευσης και για τα απάνθρωπα ωράρια οι Διοικήσεις εναλλάσσουν «το καρότο με το μαστίγιο» ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από τη μία τα «εντέλλεσθε» που δίνουν και παίρνουν. Από την άλλη η τακτική που ακολουθούν Διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να ζητάνε από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών που αναγράφονται στο πρόγραμμα ή να προσυπογράφουν όλοι οι συνάδελφοι το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών.

Δηλαδή ζητάνε από τους γιατρούς να υπογράψουμε ότι :

– Οικειοθελώς πραγματοποιούμε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών διακυβεύοντας όχι μόνο τη δική μας Υγεία και Ασφάλεια αλλά και των ασθενών, αφού εξαιτίας της εντατικοποίησης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ιατρικών λαθών

– Είμαστε συνυπεύθυνοι στην κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών επικίνδυνων για ασθενείς και γιατρούς. Στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν την υπογραφή μας άρα και την ανοχή μας και την συνενοχή μας, όταν οι προσπάθειες τους να μας πείσουν ότι είναι κάτι «αθώο», «μια τυπική διαδικασία», επιστρατεύουν μια σειρά εκβιαστικά διλήμματα όπως:

– Αν δεν υπογραφούν οι εφημερίες από όλους, δεν θα τις εγκρίνει ο επίτροπος και δε θα πληρωθούν οι εφημερίες

Αν έστω και ένας συνάδελφος δεν υπογράψει το πρόγραμμα δεν θα πληρωθεί κανένας τις εφημερίες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψουν τους συναδέλφους ενάντια σε όσους αντιστέκονται σε αυτή την αθλιότητα».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των διοικήσεων.Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί να υπογρψει. Καλεί επίσης τους συναδέλφους να αναλογιστούν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν όταν συνυπογράφουν προγράμματα επικίνδυνα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς.Να μην απεμπολήσουν «εθελοντικά» το δικαίωμα τους για ανθρώπινα ωράρια και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Η ΔΗΠΑΚ επίσης, ζητά να σταματήσουν τώρα οι πρακτικές των διοικήσεων του ΕΣΥ, τις οποίες χαρακτηρίζει άθλιες, σημειώνοντας: «Τέρμα πια στην κοροιδία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Κοκορεύονται ότι «η μάχη για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης έχει κερδηθεί και το σύστημα Υγείας κατέρρευσε επειδή δεν το άφησαν οι άνθρωποι του». Απύθμενο το θράσος τους. Ας μπουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως με σμπαραλιασμένους υγειονομικούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσηςεξασφαλίζονται «ποιοτικές συνθήκες περίθαλψης» στους ασθενείς.

Όλοι στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις υπηρεσίες Υγείας που τους αξίζουν.

 

https://www.onmed.gr/ygeia-politiki/story/365833/oi-giatroi-sta-oria-toys-exontotikes-efimeries-me-entellesthe-ypeythynes-diloseis