Έως τις 15 Μαΐου ανοίγει ο Πύργος στα Ψηλαλώνια Αιγίου

Επιτέλους! Νοικιάστηκε ο Πύργος στα Ψηλαλώνια. Τον πήρε ο επιχειρηµατίας Νίκος Φράγκος, ιδιοκτήτης και του Τουριστικού Περιπτέρου στις «12 βρύσες» και τρέχει µε τις επισκευαστικές εργασίες για να λειτουργήσει λίγο µετά το Πάσχα.

Η επαναλειτουργία του αναµένεται µε χαρά, µετά από µεγάλο χρονικό διάστηµα που παρέµενε κλειστός, καθώς ο Πύργος, θεωρείται σήµα-κατατεθέν της πόλης του Αιγίου, «κουβαλάει» µεγάλες δόξες και σε συνδυασµό µε το Μπαλκόνι του Κορινθιακού, θα συγκεντρώσει και πάλι τον κόσµο και θα δώσει επιπλέον «ζωή» στα Ψηλαλώνια.

Ο νέος ιδιοκτήτης το τελευταίο διάστηµα «τρέχει και δε φτάνει» µε τις εργασίες να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, ενώ έχει δείξει σοβαρά και πετυχηµένα επιχειρηµατικά βήµατα στο χώρο της εστίασης τόσο ως ιδιοκτήτης του Τουριστικού Περιπτέρου, όσο και ως ιδιοκήτης καλοκαιρινού κέντρου στην παραλία της Αλυκής.

Ο «Τ.» επικοινώνησε  µε τον κ. Νίκο Φράγκο, ο οποίος µεταξύ άλλων ανέφερε:

– «Αρχικά έγινε η αναστήλωση του κτιρίου. Υπήρχαν κάποια κατασκευαστικά θέµατα. Ολοκληρώθηκε η αποπέρατωση αυτή, µπήκανε πλάκες καινούργιες, τοποθετήθηκε νέο αποχετευτικό δίκτυο και είµαστε στη φάση της διακόσµησης.

Ουσιαστικά δουλεύουµε την ταυτότητα του µαγαζιού. Θα είναι ένα καφέ µπαρ, µε φαγητό, γλυκό, ποτό, κοκτέιλ. Ελπίζουµε έως τις 15 Μαΐου να έχουµε καταφέρει να ανοίξει, ενώ αναµένουµε και την έγκριση για την άδεια λειτουργίας του επάνω µέρους του Πύργου που θα λειτουργήσει ως  roof garden».

Αξίζει να επισηµάνουµε ότι την αρχιτεκτονική διακόσµηση έχει αναλάβει ο συµπολίτης µας αρχιτέκτονας κ. Νίκος Μουρίκης, ενώ ο κ. Φράγκος µίλησε και για πολλές ακόµα εκπλήξεις που περιµένουν τους θαµώνες, όπως διαµόρφωση ειδικού χώρου ως παιδοτόπου µε τις απαραίτητες προδιαγραφές, καθώς και ξεχωριστός χώρος για προβολή των αθλητικών παιχνιδιών µε µεγάλες οθόνες».

 

Νίκος Μουρίκης: «Όταν  η αρχιτεκτονική υποκλίνεται   στην ιστορία»

Ο γνωστός και καταξιωµένος αρχιτέκτονας – µηχανικός Αιγιώτης συµπολίτης µας κ. Νίκος Μουρίκης, που µε τα έργα του εντυπωσιάζει και µέρος της δουλειάς του φιλοξενείται στο ArchDaily, σε ένα από τα πιο δηµοφιλή sites αρχιτεκτονικής στον κόσµο, µιλά για τις παρεµβάσεις που έγιναν στον Πύργο στα Ψηλαλώνια, µε σεβασµό πάνω απ’ όλα στη βαριά ιστορία του. Ο κ. Μουρίκης αποκλειστικά στον «Τ» αναφέρει:

– «Ο Πύργος είναι  ένα µνηµείο και είναι ο µικρότερος σε εµβαδόν νεοκλασσικός πύργος στην Ελλάδα µε γεωτθικά παράθυρα. Όλο το ύφος και το στυλ παραπέµπουν στον Τσίλερ ή σε µαθητές του. Για την ακρίβεια είναι ένα κοµµάτι από το «Παλατάκι» στο Αιγάλεω. Χτίστηκε περί το 1900 στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων  και αρχική – βασική του χρήση αναφέρεται η στέγαση µετεωρολογικού σταθµού.

Τη δεκαετία του 1950 και µετά λειτούργησε ως καφενείο και απέκτησε ζωή, έγινε η ταυτότητα της πόλης του Αιγίου, του τότε αστικού ιστού. Αυτή η χρήση το φύλαξε και από την ανοικοδόµηση γύρω από την πλατεία.

Εµείς στις παρεµβάσεις µας ως αφετηρία έχουµε πάνω απ’ όλα το σεβασµό στο µνηµείο. ∆εν αλλοιώνουµε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία στις όψεις του διατηρώντας στο εσωτερικό του ένα χώρο που συνάδει µε την ποιότητα του κτιρίου καφέ-µπαρ. Όλο αυτό το διάστηµα γίνεται συντήρηση από άχαρες παρεµβάσεις του παρελθόντος.

Εσωτερικά ανατάξαµε την οροφή που ήταν σε άσχηµη κατάσταση και έγιναν σηµαντικές παρεµβάσεις στήριξή της. Ο Πύργος ήταν εγκατελειµµένος και αφηµένος στην τύχη του.

Η πρότασή µας είναι να λειτουργήσει και το πάνω µέρος ως roof garden και να δώσουµε στην πόλη ένα χώρο που θα έχει αρχιτεκτονικό και λειτουργικό χαρακτήρα και µια καινοτόµο χρήση. Στόχευσή µας είναι πάντα µε κριτήριο την αισθητική του κτιρίου να λειτουργήσει και η όροφή του».

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”