Όλοι οι επιλαχόντες σε όλες τις Περιφέρειες θα ενταχθούν στους Νέους Αγρότες

Όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις Περιφέρειες, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη (28/3), που είχε «άρωμα» προεκλογικού χαρακτήρα. Αυτό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2.300, που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1.200.

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «οι αγρότες τευτλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους». Μάλιστα αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους «στρατηγικούς επενδυτές» για την πώληση της ΕΒΖ. «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας, είναι επιλογή αποφασιστικού χαρακτήρα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι τα συνέδρια αυτά, «συμπίπτουν με την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την πολυπόθητη μετά από 8 χρόνια, έξοδο της χώρας από την εξαίρεση και την επιτροπεία».

Τόνισε ότι «σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων».

«Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής». Αυτή βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
  • Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Πρωτογενή τομέα συνδέεται με την ουσιαστική αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και την σχετική διαφοροποίηση των επί μέρους προτεραιοτήτων του σε πιο δίκαιη κατεύθυνση.

Αναφερθείς στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους όμως που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης». Ανεξάρτητα όμως από αυτό, διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι «σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους».

 

 

agrotypos.gr