ΑΙΓΙΟ: Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ «Κι αν ήσουν εσύ;» «Μαζί» – Συμμετέχουν 107 μαθητές από 8 σχολεία της Αιγιάλειας

Συνεχίζονται τα μαθητικά θεατρικά φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί» και οι & Ημέρες Δράσης «κι αν ήσουν εσύ;». Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 17 Μαρτίου στο Ναύπλιο και στα Τρίκαλα για να ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου. Επόμενες πόλεις που θα φιλοξενήσουν τέτοιες δράσεις είναι η Καλαμάτα, η Θουρία, η Αρφαρά, το Πεταλίδι, το Διαβολίτσι, οι Γαργαλιάνοι, η Αθήνα, το Αίγιο και η Πάτρα.

Πάνω από 1.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 48 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζουν αυτό το μήνα με το ιδιαίτερο ταλέντο και την αμεσότητά τους, μια σειρά μαθητικών φεστιβάλ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου).

Τα μαθητικά φεστιβάλ και οι δράσεις με τίτλο «Μαζί» περιλαμβάνουν δρώμενα παραστατικών τεχνών,  εκθέσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ξεκινώντας από αυτό το Σάββατο μέχρι και τις 28 Μαρτίου σε Αίγιο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πάτρα και Τρίκαλα. Η διοργάνωσή τους πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των σχολείων τους, των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών και πλήθος φορέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.)

107 μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολεία της Αιγιάλειας  συναντιούνται δημιουργικά σε μία θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο «Ειρήνη»,
ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και θεατροπαιδαγωγών του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και διερεύνησαν με βιωματικό τρόπο θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και τις πολιτισμικές διαφορές. Μέσα από τα θεατρικά δρώμενα που δημιούργησαν μιλούν με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, οι μαθητές παρουσιάζουν μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την Ειρήνη και κάθε παιδί που βιώνει τη μοναξιά και την απόρριψη του ξένου και του διαφορετικού.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγωνμέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Δείτε περισσότερα: https://www.humanrights.theatroedu.gr.

Πότε/Πού: 26/3/2018, 19:00 στο «Πολύκεντρο» Αιγίου

Συμμετέχουν τα σχολεία: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας, Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγίου

 Οι εκπαιδευτικοί: Παρασκευή Θεοδωρακοπούλου, Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου, Καλλιόπη Σωτηροπούλου, Φρόσω Προκοπίου, Μάρθα Μανώλη, Κατερίνα Παπαθανασίου, Πάνος Βασιλόπουλος, Χαρά Μαμωνά, Χαρά Οικονόμου, Αθηνά Σκανδάμη, Μαρία Μαχτή, Μαρία Ηλιοπούλου, Δήμητρα Καραγγελή, Ζαμπία Μπραουδάκη, Αριάδνη Χουλιαροπούλου, Δήμητρα Πίτσου, Ελένη Μπακάλη, Αλέξης Παπαδόπουλος, Βασιλική Γκόργκα

 Υποστήριξη σχολείων: Πάνος Βασιλόπουλος, Παρασκευή Θεοδωρακοπούλου
Σκηνική σύνθεση: Παρασκευή Θεοδωρακοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Πίτσου

Συντονισμός:  Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Γιώργος Μπεκιάρης

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ)

 

Πληροφορίες:2106541600/www.Theatroedu.gr.