Νηστεία και πρόσληψη σιδήρου

Η νηστεία χαρακτηρίζεται από πλήρη αποχή από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σαν διατροφικό πρότυπο, η νηστεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, συμβάλλοντας στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και ενισχύοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, που ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων.

Στον αντίποδα, ο αποκλεισμός των παραπάνω ομάδων τροφίμων από το διαιτολόγιο, οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών, που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναπληρωθούν. Μεταξύ αυτών, σημαντική θέση καταλαμβάνει ο σίδηρος, ένα απαραίτητο συστατικό, που συμμετέχει σε βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων.

Επομένως, κατά τη διάρκεια της νηστείας -και ιδιαίτερα όταν αυτή τηρείται σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής-, θα πρέπει να καταναλώνονται «εναλλακτικές» πηγές σιδήρου, όπως τα θαλασσινά, αλλά και τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ωστόσο, στην περίπτωση των τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπου ο σίδηρος παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, είναι σημαντική η ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C, που ενισχύει την απορρόφησή του.

 

 

 

neadiatrofis.gr