Νέα μελέτη για τη μεταδοτικότητα των ασθενειών εν πτήση

Οι άνθρωποι που πετούν σε αεροπλάνα, ενώ είναι πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες δύναται να «κολλήσουν» ευκολότερα συνεπιβάτες τους αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται κυρίως σε αυτούς που κάθονται δίπλα τους ή στην παρακείμενη σειρά, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ( PNAS ) είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τις πιθανότητες να αρρωστήσετε με βάση την εγγύτητα ενός επιβάτη σε ένα μολυσματικό άτομο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 10 διηπειρωτικές πτήσεις και παρακολούθησαν προσεκτικά τις κινήσεις των επιβατών για να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και η γρίπη, οι οποίες διαδίδονται με μικρά σταγονίδια στον αέρα και στις επιφάνειες.

«Οι επιβάτες που κάθισαν σε μια σειρά και μέσα σε δύο καθίσματα πλευρικά του μολυσμένου επιβάτη είχαν 80% ή περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν», αναφέρει η μελέτη. «Για όλους τους άλλους επιβάτες, η πιθανότητα μόλυνσης ήταν μικρότερη από το 3%.» Οι ερευνητές προειδοποίησαν επίσης ότι τα μολυσματικά μέλη του πληρώματος θα μπορούσαν να μολύνουν κατά μέσο όρο 4,6 επιβάτες ανά πτήση.

«Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη οι αεροσυνοδοί να μην πετούν όταν είναι άρρωστοι», δήλωσε η μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την δημόσια υγεία συμβαδίζουν ακόμη περισσότερο, προτρέποντας αυτούς που κάθονται σε δύο σειρές μολυσμένου επιβάτη να υποβληθούν σε επιτήρηση για ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες.

«Το μοντέλο των συγγραφέων υποστηρίζει ότι απαιτεί να είστε πιο κοντά από ό, τι είχε αναφερθεί προηγουμένως – δίπλα σε ένα μολυσμένου επιβάτη και μόνο τότε έχετε  μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσετε σε ένα αεροπλάνο», δήλωσε ο ιατρός έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου Lenox Hill Robert Glatter, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

«Αλλά ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μικρότερος εάν κάνατε καθίσματα πέρα ​​από δύο σειρές ενός προσβεβλημένου ατόμου που βήχει ή φτερνίζεται. Αυτό αντιβαίνει στην παραδοσιακή σκέψη ότι εάν ένα άτομο βήχει ή φτερνιστεί οπουδήποτε στην καμπίνα, θα μολύνει ολόκληρο το αεροπλάνο.»

Θέμα δημόσιας υγείας

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης δείχνει ότι τα επιχρίσματα για τις αναπνευστικές οδούς σε δίσκους και ζώνες ασφαλείας δεν έδειξαν ίχνη ιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια εξαπλώνεται περισσότερο με φτέρνισμα και βήχα και όχι με σταγονίδια που πέφτουν πάνω σε επιφάνειες ή στο έδαφος.

«Η σχολαστική προσοχή στο πλύσιμο των χεριών ή η χρήση του δερματικού απολυμαντικού παραμένουν σημαντικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών», δήλωσε ο Glatter.