Ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από σήμερα Δευτέρα (19 Μαρτίου) ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2018, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών του υπουργείου. Επί της διαδικασίας και των λεπτομερειών, όπως άλλωστε προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του οργανισμού δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρσι, όσον αφορά στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Μοναδική αλλαγή είναι το γεγονός ότι η διαδικασία πέρσι ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, ενώ φέτος στις 19 Μαρτίου. Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων μπορεί να γίνουν από τους δικαιούχους έως και την Τρίτη (15 Μαΐου), σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου.

O αιτών αγρότης ή κτηνοτρόφος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στη ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και μετά να επιλέξει τη χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2018.

Εφαρμογή παρακράτησης 25% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος
Όπως ακριβώς και πέρσι, έτσι και φέτος, στη μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης χωρίς γη εφαρμόζεται παρακράτηση ύψους 25% επί της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2018 υπέρ του Εθνικού Αποθέματος.

Η ως άνω παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Στην οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι

β) Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς

γ) Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι συγγενής α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγος με τον αποδέκτη.

δ) Στη λύση μίσθωσης δικαιωμάτων και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι.

Κατά τη μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη και κατά την ταυτόχρονη μίσθωση των δικαιωμάτων χωρίς γη εφαρμόζεται παρακράτηση ανεξαρτήτως α’ βαθμού συγγένειας ή συζυγικής σχέσης.

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ως συγγένεια α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας συγγένεια έχουν οι εξής:

α) οι γονείς με τα παιδιά

β) ο/η σύζυγος με τους γονείς της/του συζύγου αντίστοιχα

Για την απόδειξη της συγγένειας α’ βαθμού ή της συζυγικής σχέσης, απαιτείται η υποβολή πρόσφατου πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ