Μέχρι και 43 λεπτά φεύγουν από τον παραγωγό τα λεμόνια

Εξαιρετικά παραγωγική αναμένουν τη νέα σοδειά οι αγρότες

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται για τον παραγωγό τη δεδομένη χρονική περίοδο η τιμή στο λεμόνι. Στο Αίγιο, όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος της εγχώριας παραγωγής, οι αγρότες πωλούν σε τιμές από 38 έως 40 λεπτά το κιλό, ενώ στη γειτονική Κορινθία, οι τιμές έχουν «ξεφύγει» από τα επίπεδα των 43 λεπτών το κιλό. Για την κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο εμπόριο, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, μεγαλοπαραγωγός από την περιοχή του Αιγίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην περιοχή της Αιγιαλείας συγκομίζονται τώρα τα τελευταία λεμόνια της χρονιάς και οι τιμές που πουλάμε φτάνουν τα 38 με 40 λεπτά το κιλό».

Η συγκομιδή ξεκινά παραδοσιακά στο Αίγιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, ενώ φέτος, όπως αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης, «ήμασταν ανεβασμένοι από άποψη όγκου παραγωγής».

Στη γειτονική Κορινθία, μια ακόμα περιοχή, όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα με λεμονιές, οι τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, έχουν ξεπεράσει τα 40 λεπτά, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 42-43 λεπτά το κιλό.

Αντίθετα με το Αίγιο – όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε νερό – στην Κόρινθο οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες στα ποτίσματά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η παραγωγή, όπως και φέτος, να είναι όψιμη και να συνεχίζεται η συγκομιδή και τους επόμενους μήνες.

Όπως εξηγεί ο κ. Δεληγιάννης «φέτος ήταν μια καλή χρονιά στο λεμόνι, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές, ιδίως προς τις χώρες της Βαλκανικής».

Η τόνωση της ζήτησης για εξαγωγές αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit. Έτσι, την εβδομάδα από τις 6 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2018, εξήχθησαν 4.591 τόνοι, έναντι 1.748 τόνων την αντίστοιχη περσινή.

Προβλέπεται αυξημένη παραγωγή την επόμενη χρονιά
Εξαιρετικά παραγωγική χρονιά από άποψη όγκου αναμένουν την ίδια ώρα οι παραγωγοί στο Αίγιο. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Δεληγιάννης «προς τούτο ευνοεί ο πολύ γλυκός χειμώνας και το γεγονός ότι η θερμοκρασία δεν έπεσε ούτε ένα βράδυ, το προηγούμενο διάστημα, κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου».

Σημειωτέον ότι το χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει παραγωγή στην χώρα μας, δηλαδή από το Μάρτιο – Απρίλιο και για ένα εξάμηνο περίπου, αυξάνονται οι εισαγωγές λεμονιού της χώρας μας.

Βασικός λόγος για τον οποίο πάντως οι τιμές παραγωγού στο λεμόνι επιδεικνύουν φέτος αντοχή, παρά τις καλές αποδόσεις (ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγίου στην Αχαΐα), είναι «η έντονη ζήτηση από αρκετές Βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουµανία και άλλες του πρώην ανατολικού µπλοκ», σημειώνει καταλήγοντας ο Κώστας ∆εληγιάννης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό συνέβη «γιατί η τιμή εξαγωγής στις χώρες αυτές για το ελληνικό λεμόνι ήταν «ανταγωνιστική» σε σχέση µε το τουρκικό, µε αποτέλεσμα να το προτιμούν και λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας.

agrotypos.gr