Η φυσική δραστηριότητα νικά την κατάθλιψη

«Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κατάθλιψης. Ευεργετικά οφέλη έχει, επίσης, και η φυσική δραστηριότητα» υποστηρίζει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής, εξηγώντας στη συνέχεια τι εννοούμε φυσική δραστηριότητα.

Λέγοντας φυσική δραστηριότητα, τονίζει, εννοούμε τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, μία εργασία που απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. αγροτική), το βάδισμα, κλπ, για να προσθέσει: «Αυξάνοντας λοιπόν τη φυσική μας δραστηριότητα π.χ. να χρησιμοποιούμε ποδήλατο για να πάμε στη δουλειά ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα επίπεδα κατάθλιψης.

Αυτό οφείλεται στο ότι όταν κάνουμε άσκηση παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες οι οποίες αλλάζουν την διάθεσή μας και γενικά μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Η κυριότερη από αυτές τις ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη η οποία μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. ‘Άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσω θεραπείας σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη και έχουν βρει ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματά τους σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσε να πει κανείς ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσω για την θεραπεία της κατάθλιψης».

Ο ίδιος μιλώντας για τον τύπο της άσκησης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης, σημειώνει πως ο τύπος άσκησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης είναι κυρίως η άσκηση αντοχής (μεγάλης διάρκειας και χαμηλής έντασης) όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι κλπ.

Και προσθέτει: «Επίσης, η άσκηση με βάρη μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα αλλά και συνδυασμός άσκησης αντοχής και άσκησης με βάρη έχει θετικά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή της άσκησης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-5 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα. Γενικά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης προκαλώντας την έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ευεξία και ευφορία, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση των ανθρώπων».