Φλεγμονή του εγκεφάλου σχετίζεται με αυτοκτονικό ιδεασμό

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της φλεγμονής του εγκεφάλου και της επικράτησης σκέψεων αυτοκτονίας σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της για τη μέτρηση σχετικών βιοδεικτών σε ζώντες. Η μείζονα κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχική νόσος, ενώ το 6,7% όλων των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο το 2014 ή το 2015.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κατάθλιψη είναι επίσης σήμερα η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Μερικά άτομα που έχουν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη έχουν αυτοκτονικές σκέψεις , οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απόπειρες αυτοκτονίας. Στις ΗΠΑ, η αυτοκτονία είναι η 10η κύρια αιτία θανάτου. Τώρα, οι ερευνητές αναρωτιούνται εάν ο αυτοκτονικός ιδεασμός σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή του εγκεφάλου.

Ο Δρ Peter Talbot και άλλοι ερευνητές που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διενήργησαν μια μελέτη που εξετάζει τα επίπεδα ενός βιοδείκτη που σχετίζεται με φλεγμονή του εγκεφάλου σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάζονται στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry .

«Αυτό το άρθρο είναι μια σημαντική προσθήκη στην άποψη ότι η φλεγμονή είναι χαρακτηριστικό της νευροβιολογίας μιας υποομάδας ασθενών με κατάθλιψη και με αυτοκτονικό ιδεασμό», λέει ο John Krystal, επιμελητής έκδοσης του περιοδικού και καθηγητής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Yale. «Αυτή η παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως των πρόσφατων στοιχείων που υποστηρίζουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση της κατάθλιψης, δηλαδή ότι η αντιφλεγμονώδης αγωγή μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτική δράση σε ασθενείς με εμφανή φλεγμονή»