Ο Τραμπ κήρυξε “εμπορικό πόλεμο” σε όλο τον κόσμο. Δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο

Είχε απειλήσει πως θα το κάνει. Και τελικά, το έκανε. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την απόφαση με την οποία επιβάλλονται δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο. Κατά πολλούς κήρυξε εμπορικό πόλεμο και οι αντιδράσεις από όλο τον κόσμο δεν σταματούν. Και φαίνεται πως είμαστε ακόμα στην αρχή…

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του από τη μια Αμερικανούς εργάτες και από την άλλη τους υπουργούς Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υπέγραψε την απόφαση με την οποία επιβάλλονται δασμοί 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο. Δεν αποκλείεται να εξαιρεθεί και η Αργεντινή. Ή όποιες άλλες χώρες θέλουν, αφού ως καλός businessman, ο Τραμπ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε διαπραγματεύσεις για εξαίρεση από τα μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση «εναλλακτικούς τρόπους» για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

Τραμπ: Αν δεν θέλετε να πληρώσετε, να έρθετε εδώ!

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας». Πρόσθεσε πως η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Οι εξαιρέσεις

Άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε αυτές θα χορηγηθούν.

Ο Τραμπ απάλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

Αντιδράσεις ακόμη κι εκ των έσω

Δεν είναι μόνο η παγκόσμια κοινότητα που έχει ξεσηκωθεί. Ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του Τραμπ.

«Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν, καλωσορίζοντας την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».

Πηγή: www.newsit.gr