Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τη Γενική Πρόξενο της Τουρκίας Ογια Γιαζάρ

2018.02.23 @ Επίσκεψη στο γραφείου του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, της Γενικής Προξένου της Τουρκίας στην Ελλάδα, Oya Yazar. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας και ο Πρόξενος της Πρεσβείας της Τουρκίας, Ozgur Nuri.

Τα πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό, τέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης που είχε σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας στην Ελλάδα Ογια Γιαζάρ, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, στο γραφείο του.

Η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας, ζήτησε να ενημερωθεί για τους τομείς που παρουσιάζουν αναπτυξιακές προοπτικές στη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ανέλαβε καθήκοντα μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου και είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί εκτός Αττικής, επιλέγοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το πλούσιο δυναμικό που διαθέτει.

Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ τέθηκαν στο επίκεντρο οι προοπτικές για επιχειρηματικές συνεργασίες, ο τουρισμός, όπως επίσης οι πολιτιστικές και αθλητικές ανταλλαγές.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την Γενική Πρόξενο της Τουρκίας για τις ευρωπαϊκές διακρίσεις που έχει κατακτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 και ως Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας μέσω του ευρωπαϊκού διαγωνισμού EDEN, το θέμα του οποίου ήταν «Πολιτιστικός Τουρισμός».

Εξήγησε, ότι ένα από τα δυναμικά στοιχεία της περιοχής είναι τα αγροτικά προϊόντα, επισημαίνοντας την είσοδο της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Από την πλευρά της η κα Γιαζάρ εκτίμησε ότι η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πόλο συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια του Ακτίου και του Αράξου, καθώς τονίστηκε ότι όλο και περισσότεροι Τούρκοι επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, επομένως θα μπορούσαν να οργανωθούν πτήσεις τσάρτερ προς τη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην υψηλή συγκέντρωση πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων στην περιοχή, τονίζοντας ιδιαίτερα την επιστημονική έρευνα που παράγεται σε περιφερειακό επίπεδο και τη συνέργεια των ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα, ώστε να περάσει η καινοτομία στην παραγωγή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας και ο Πρόξενος της Τουρκίας Οσγκούρ Νουρί.

Η επίσημη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.