Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Variety of nuts: almonds, walnuts, hazelnuts cashews and pine nuts in wooden bowls on white wooden background

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε στις διατροφικές συνήθειες 210.000 ανθρώπων για διάστημα 32 ετών, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και στεφανιαίας αρτηριοπάθειας είναι μικρότερος για όσους τρώνε ξηρούς καρπούς καθημερινά σε σύγκριση με όσους τρώνε σπάνια.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό τού Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), δεν φάνηκε να ξεχωρίζει κάποιος συγκεκριμένος ξηρός καρπός για τα οφέλη του στην υγεία της καρδιάς, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία είχε η συχνότητα και η ποσότητα των ξηρών καρπών.

AdTech AdΕνδεικτικά, υπολογίστηκε πως όσοι έτρωγαν μία μερίδα καρύδια (14 μισά ή 28 γραμμάρια) καθημερινά, πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση μίας μερίδας φιστικιών (περίπου 28 τεμάχια) ή άλλων ξηρών καρπών (24 αμύγδαλα ή 18 κάσιους) με συχνότητα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ήταν η μείωση του κινδύνου για τις δύο παραπάνω παθήσεις σε ποσοστό 13-23%.

Τέλος, όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα ήταν πιο προστατευμένοι από τις δύο κοινές παθήσεις της καρδιάς σε ποσοστό 14-20%.

Ξηροί καρποί καθημερινά, λοιπόν, όχι μόνο για τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία αλλά και για την αξιοσημείωτη προστασία που προσφέρουν στην καρδιά!

Πηγή: Harvard Health