Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με νέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε συνέχιση των προκλήσεών της στη Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία παρατείνοντας την οδηγία προς ναυτιλόμενους με την οποία μπλοκάρει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Η νέα NAVTEX έχει διάρκεια έως τις 10 Μαρτίου και, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αντικαθιστά την προηγούμενη οδηγία η οποία θα εξέπνεε μεθαύριο Πέμπτη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα την εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων η Άγκυρα εμποδίζει τη δράση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο Οικόπεδο 3, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πλοίο-γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στην περιοχή επί περίπου δέκα ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει περιθώριο να παραμένει εκεί για πολύ καιρό καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο για έρευνες ανοιχτά του Μαρόκο.

Η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ αναμένεται και επίσημη αντίδραση της ιταλικής εταιρείας, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε παραπέμψει την τουρκοκυπριακή διαμάχη στην διπλωματία.