Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αιθανόλης για Βιοκαύσιμα: Θετική η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση του φοινικέλαιου ως βιοκαυσίμου

Την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου στην αγορά βιοκαυσίμων και για την προώθηση βιοκαυσίμων που προέρχονται από άλλες καλλιέργειες χαιρέτισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αιθανόλης για Βιοκαύσιμα ePure (European Renewable Ethanol Association).

«Συμφωνώντας με ένα στόχο 12% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, οι ευρωβουλευτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής και της εμπορίας βιοκαυσίμων που προέρχονται καλλιέργειες και όχι από την αποψίλωση των δασών», όπως εκτιμά ο ePure.

«Προκειμένου, όμως, να εξασφαλίσει την ηγετική της θέση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει πόσο συμβάλλει πραγματικά κάθε βιοκαύσιμο στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, η χρήση αιθανόλης, που προέρχεται από καλλιέργειες της ΕΕ, οδηγεί σε μείωση κατά 66% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τη χρήση βενζίνης.»

Παράλληλα, ο Emmanuel Desplechin, Γενικός Γραμματέας του ePURE, δήλωσε ότι «το Κοινοβούλιο στέλνει ένα θετικό μήνυμα με αυτή τη ψήφο, αλλά οι τροπολογίες του δεν ενισχύσουν σημαντικά τη χρήση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Δεδομένου ότι τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την περίοδο μετά το 2020, η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει το όριο χρήσης βιοκαυσίμων που έχει θέσει, ώστε να διασφαλιστούν τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις.»