Θράσος εκτός ορίων από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Ζητά να αλλάξει η Ελλάδα την ονομασία της Μακεδονίας

«Τινάζει στον αέρα» τη διαπραγμάτευση ο προκλητικός Νικολά Ντιμιτρόφ – Επαναφέρει όσα είχε συμπεριλάβει στην ανεκδιήγητη πρότασή του ο Μάθιου Νίμιτς το 2005 και θέτει ζήτημα παραίτησης και της Ελλάδας από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία»

«Βόμβα» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό έρχεται να βάλει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τόνισε ότι η παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τη χώρα του αλλά και την Ελλάδα!

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV21, ο κ. Ντιμιτρόφ, επί της ουσίας, επανέφερε το απαράδεκτο επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην πρότασή του το 2005, διά της οποίας αξίωνε να μην έχει ούτε και η Ελλάδα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτούσιο τον όρο «Μακεδονία», ενώ ζητούσε να διαμορφωθεί κάποιος προσδιορισμός – για παράδειγμα «ελληνική Μακεδονία» – ώστε καμία από τις δύο χώρες να μην μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μεμονωμένα τον όρο αυτό.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε».

Και πρόσθεσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ στην ίδια συνέντευξη : «Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Με δηλώσεις αυτού του είδους, ο κ. Ντιμιτρόφ επιδεικνύει απύθμενο θράσος, ζητώντας από την Ελλάδα να καταργήσει την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της και να τα πουλήσει όλα «μπιρ παρά», στο όνομα μιας συμφωνίας και στο πλαίσιο μιας δήθεν καλής γειτονίας!

Στα χνάρια του ακραίου Γκρούεφσκι

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προκλητική στάση του κ. Ντιμιτρόφ μοιάζει να είναι βγαλμένη από άλλες εποχές, θυμίζοντας κατά πολύ τις αλυτρωτικές πολιτικές και δηλώσεις, στις οποίες αρεσκόταν η πρώην ακραία κυβέρνηση της γείτονος, υπό τον τότε πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Παράλληλα, η απαράδεκτη τακτική των Σκοπίων έρχεται να δυναμιτίσει για ακόμη μία φορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, τη στιγμή που η έως τώρα στάση της κυβέρνησης Ζάεφ έδειχνε μια τελείως διαφορετική οπτική επί του θέματος, σε σύγκριση με την προκάτοχο κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ σε προγενέστερες δηλώσεις του είχε πε ότι «δεν διεκδικεί αποκλειστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλέξανδρου».

Φαινόταν δε πως ο ίδιος θα κινούνταν πολύ μακριά από τις θέσεις των ακραίων της χώρας του, κάτι που, όμως, φαίνεται πλέον ότι διαψεύδεται, καθώς επανήλθε η ρητορική του αλυτρωτισμού και του μεγαλϊδεατισμού που διακατείχε για πολλά χρόνια τις κυβερνήσεις των Σκοπίων.