Πορτογαλία: Εισάγει φτηνά ελαιόλαδα και τα επανεξάγει σε υψηλότερες τιμές

78 χιλιάδες τόνους εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή.

Η Πορτογαλία αποτελεί ελαιοπαραγωγό χώρα που είναι αυτάρκης όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου. Για την ελαιοπαραγωγική περίοδο 2017/2018 οι εκτιμήσεις από τον Σύνδεσμο Ελαιολάδου Πορτογαλίας (Casa do Azeite) συγκλίνουν σε παραγωγή γύρω στις 78 χιλιάδες τόνους. Η Πορτογαλία κάθε χρόνο εισάγει σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου οι οποίες επανεξάγονται.

Αυτό που επιδιώκεται είναι η εισαγωγή από χώρες χαμηλού κόστους όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και η επανεξαγωγή τους ως πορτογαλικό προϊόν με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Πάντως το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Λισσαβόνα υποστηρίζει ότι η χώρα μας, το 2015, είχε εξάγει στην Πορτογαλία κάποιες μικρές ποσότητες ακριβό ελαιόλαδο (1,6 τόνους) και προμηθεύτηκε φθηνότερο (24 τόνους).

Όσον αφορά της εξαγωγές πορτογαλικού ελαιολάδου, ανήλθαν το 2016 σε 411 εκ. ευρώ (έναντι 434 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος). Κύριες χώρες εξαγωγής είναι η γειτονική Ισπανία με εξαγωγές ύψους 141,5 εκ. ευρώ, η Βραζιλία με 140 εκ. ευρώ, η Ιταλία με 63 εκ. ευρώ, η Αγκόλα με 15 εκ. ευρώ και η Γαλλία με 12,3 εκ. ευρώ.

Η μέση τιμή λιανικής πώλησης του ελαιολάδου το 2017 κυμάνθηκε σε 3,60 €/kg, για το παρθένο ελαιόλαδο, αύξηση +18% από το προηγούμενο έτος, και 3,84 €/kg για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αύξηση +15,6%, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συνδέσμου Ελαιολάδου.

Γνωριμία με το ελληνικό ελαιόλαδο
Το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι ευρέως γνωστό στην πορτογαλική αγορά. Ούτως ή άλλως οι Πορτογάλοι καταναλωτές προτιμούν το τοπικό ελαιόλαδο.

Το ελληνικό ελαιόλαδο έλαβε κάποια προβολή στην πορτογαλική αγορά το 2012, όταν ελαιόλαδο της εταιρείας Κύκλωπας ΑΕ κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία φρουτώδους αγουρέλαιου μεσαίας έντασης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη Beja, στο πλαίσιο της Αγροτικής Έκθεσης OVIBEJA (τέλη Απριλίου).

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τους φορείς ACOS (Αγρότες του Νότου) και Οίκος Ελαιολάδου (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Πορτογαλίας), με την υποστήριξη του Πορτογαλικού Υπουργείου Γεωργίας.

Παράλληλα, σημειώνεται από το ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ ότι προοπτική στην πορτογαλική αγορά μπορεί να έχει η προσφορά ελαιολάδου σε συσκευασία gourmet, βιολογικού ή και σε συσκευασία ιδιωτικής ετικέτας.