Στα σκαριά νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιχαλαζικών

«Στο υπουργείο γίνονται συσκέψεις για ένα νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιχαλαζικής προστασίας. Έχει έρθει πλέον η ώρα να δούμε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το ύψος της χρηματοδότησης».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης , στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Ηλεία.

Κατά τη διήμερη παρουσία του, ο υφυπουργός είχε συναντήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλο, τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, τους προέδρους των ΤΟΕΒ του νομού και παραγωγικούς φορείς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με τον Αντιπεριφερεάρχη Γ. Γεωργιόπουλο παραβρέθηκαν ο κ. Ν. Κατσαμπέρης μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΤ, ο κ. Τ. Τσιλιμίγκρας συντονιστής ΑΝΕΛ Ηλείας και φορείς της περιοχής. Στη συζήτηση τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν με την ένταξη των Νέων αγροτών στη νέα προγραμματική περίοδο, το θέμα των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις στα ΠΣΕΑ. Ο κ. Γεωργιόπουλος εκδήλωσε την ανησυχία των παραγωγών και του ιδίου για το νέο καθεστώς μίσθωσης και την ανάγκη προστασίας των ντόπιων αγροτών.

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η διαβούλευση για την ένταξη και άλλων ασφαλιστικών κινδύνων στον κανονισμό του ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κάλυψη και δήλωσε: «στο Υπουργείο γίνονται συσκέψεις για ένα νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιχαλαζικής προστασίας. Έχει έρθει πλέον η ώρα να δούμε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το ύψος της χρηματοδότησης». Για το θέμα της μίσθωσης τόνισε ότι η έναρξη της διαβούλευσης θα γίνει με το νέο έτος, ώστε να θεσπιστούν νέα κριτήρια μίσθωσης. Προβάδισμα θα έχουν οι νέοι και ντόπιοι κατ΄ επάγγελμα αγρότες και οι Ομάδες Παραγωγών και ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις από όλους τους φορείς.

Στη συνέχεια  ο υφυπουργός επισκέφθηκε το γραφείο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΓΟΕΒ κ. Νίκο Φάμελο και τους Προέδρους των ΤΟΕΒ του νομού. Ο κ. Κόκκαλης ενημερώθηκε για τα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου το οποίο είναι παρωχημένο και χρειάζεται εκσυγχρονισμός για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, καθώς και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τα εισαγόμενα προϊόντα.

Ο Β. Κόκκαλης σημείωσε: «ήρθαμε να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Είμαι αρωγός στην προσπάθεια γιατην αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου και την οικονομική εξυγίανση του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ».

Τέλος επισκέφθηκε στο Κορακοχώρι το Κτήμα Μερκούρη με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή κρασιού και συνομίλησε με τον κ. Χρήστο Κανελλακόπουλο.