Ανδρέας Κατσανιώτης: «Σοβαρές ελλείψεις σε βασικά ογκολογικά φάρμακα στα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας»

Μετά την επιστολή του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας ΄΄ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ και σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα Ογκολογικά τμήματα των δύο Νοσοκομείων της Πάτρας, ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και ΓΝΠ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», τονίζοντας την αναλγησία της Πολιτείας στους ογκολογικούς ασθενείς, που η θεραπεία αποτελεί γι αυτούς ζήτημα ζωής και θανάτου, καλώντας τον Υπουργό να δώσει άμεση και οριστική λύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά «το κράτος οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των πολιτών εκείνων που δίνουν καθημερινά τη δύσκολη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή και να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αν και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δε μετριέται σε αριθμούς, ας σημειωθεί ότι οι ασθενείς που αγωνιούν για την θεραπεία τους και για τη ζωή τους δεν είναι λίγοι……».

 Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

 Πάτρα, 23/11/2017

 Α.Π.: 1440/23-11-2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα Ογκολογικά Τμήματα των Νοσοκομείων της Πάτρας»

Σοβαρές ελλείψεις σε βασικά ογκολογικά φάρμακα παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της πόλης μας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», σύμφωνα με επιστολή που μας κοινοποιήθηκε πρόσφατα από το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και σχετικού δημοσιεύματος στον τοπικό τύπο, με αντίστοιχη δήλωση του Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ, ο οποίος αναφέρει ότι, η μειωμένη χρηματοδότηση δεν αφήνει περιθώρια προγραμματισμού στους ασθενείς τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι ασθενείς που σε πολλές περιπτώσεις μεταβαίνουν από χωριά ή άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη θεραπεία τους και αναγκάζονται να παραμένουν σε λίστες αναμονής για να μπορέσουν να κάνουν την χημειοθεραπεία τους.

Η μεγάλη ελπίδα για τον ογκολογικό ασθενή είναι η θεραπεία του, η οποία αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου και η οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση των  θεραπειών έχει  δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και συνιστά  παραβίαση  της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Αν το κράτος δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σε ασθενείς και ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, τότε αυτό με μια μόνο λέξη χαρακτηρίζεται απαξίωση. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ασθενείς, είναι μία ανάλγητη πολιτεία, και ένα κράτος να αδιαφορεί για ζωτικής σημασίας θέματα

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιλυθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα της έλλειψης ογκολογικών φαρμάκων που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

         Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας